{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Amerika će imati novu ulogu na Bliskom istoku"

F
19.5.2011. u 21:27
0
11
"Amerika će imati novu ulogu na Bliskom istoku"
0
"Amerika će imati novu ulogu na Bliskom istoku"
Foto: Sky News
Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u četvrtak da je poslije arapskog proljeća, kako su nazvani demokratski procesi započeti prije pola godine, okrenuta nova stranica američke diplomatije.
Politika SAD će biti unapređenje reformi i demokratije širom regije, rekao je Obama u govoru u State Departmentu, koji je najavljen kao početak "resetovanja" odnosa Washingtona sa zemljama Srednjeg istoka i sjeverne Afrike.

On je, pred novinarima, diplomatama i članovima svoje administracije, ukazao da otkako je postao predsjednik, čini sve da preokrene vanjsku politiku SAD u tom regionu, gdje je Amerika u posljednjoj deceniji vodila dva skupa rata, i podsjetio da je nedavno terorističkoj mreži al Qaida nanijet krupan udarac, prenosi AP.

I prije smrti svog lidera Osame bin Ladena, al Qaida je doživjela da većina ljudi u regiji njen put vidi kao slijepu ulicu, naveo je predsjednik SAD.

On je rekao da je budućnost SAD vezana za region na više načina, zbog čega treba da se usmjere na to kako da reaguju na način "koji će unaprijediti naše vrijednosti i ojačati našu sigurnost".

Dok se ti događaji odvijaju, pred nas se postavlja pitanje koja je uloga SAD, rekao je američki predsjednik.

Obama je podsjetio da su SAD decenijama samo slijedile svoje interese u regiji u borbi protiv terorizma, sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja, obezbjeđenju slobodne trgovine, osiguranju bezbjednosti, garantovanju sigurnosti Izraela i traženju puta za postizanje arapsko-izraelskog mira.

"Moramo priznati da ta strategija neće nahraniti prazne stomake", dodao je on.

Obama je najavio da SAD svoju podršku regionu započinju pomaganjem Tunisu i Egiptu.

Prema njegovim riječima, SAD će dati garancije za kredite od milijardu dolara, i oprostit će dug od još jedne milijarde kako bi ta sredstva bila upotrijebljena za podršku otvaranju novih radnih mjesta.

Obama je rekao da san o jevrejskoj i demokratskoj državi ne može biti ispunjen stalnom okupacijom i dodao da rješenje izraelsko-palestinskog sukoba mora sadržavati demilitarizovanu palestinsku državu, zasnovanu na granicama iz 1967.godine.

U vrijeme kada se narodi Bliskog istoka i sjeverne Afrike rješavaju tereta prošlosti, trajni mir koji će okončati sukob i riješiti sve zahtjeve hitniji je nego ikada.

Međunarodna zajednica je umorna od beskrajnog procesa koji nikada ne dovede do rezultata, kazao je Obama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: