Barack Obama
0

"Saveznici stežu omču oko Gadafija"

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama rekao je u petak da Sjedinjene Države i saveznici polako stežu omču oko libijskog predsjednika Muamera Gadafija, a da je uvođenje zone zabrane letenja i dalje opcija pritiska, javljaju agencije.

Obama je od čelnika Bliskoga istoka zatražio provođenje reforma.

Kritičari američkoga predsjednika tvrde da je presporo reagirao na previranja u Libiji. On kaže kako vjeruje da međunarodne sankcije, embargo na oružje i druge mjere djeluju, a da i druge opcije nisu zaboravljene, javlja Reuters.

"Polako stežemo omču oko Gadafija. Sve je više međunarodno izoliran", rekao je Obama. "Nijedna mogućnost nije odbačena".

Po Obaminim riječima, svijet ima obAvezu spriječiti strahote s Balkana devedesetih. Događaje u Libiji treba pozorno promatrati i donositi odluke o potencijalnim akcijama za svaki pojedini slučaj, rekao je.

Američki predsjednik kaže da je u stalnome kontaktu s čelnicima s Bliskoga istoka kojima naglašava potrebu provođenja reforma i omogućavanja mirnih prosvjeda.

"Kao prvo, Sjedinjene Države vjeruju u pravo na mirne prosvjede i sposobnost običnih ljudi da vladi izraze nezadovoljstvo", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Washingtonu.

"Cijeloj je regiji u interesu da se reformira", dodao je, a prenosi Hina.