Barack Obama
0

"Gadafi mora otići"

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da je cijeli svijet "revoltiran" zbog nasilja nad Libijcima i pozvao vođu Moamera Gadafija "da ode", upozorivši da SAD razmatra "sve opcije" u toj krizi.

"Sjedinjene Američke Države i cijeli svijet su revoltirani zbog strašnog nasilja nad Libijcima", kazao je Obama na konferenciji za štampu u Bijeloj kući koju je održao s meksičkim predsjednikom Felipeom Calderonom.

"Ubuduće ćemo slati jasnu poruku: nasilje mora prestati. Moamer Gadafi je izgubio legitimitet i mora otići. Oni koji provode nasilje nad Libijcima morat će odgovarati za svoja djela. Treba odgovoriti na težnje Libijaca za slobodom, demokracijom i dostojanstvom", dodao je on, prenosi AFP.

Na pitanje postoji li mogućnost da SAD djeluje vojno kako bi okončao krizu, Obama je potvrdio da će se potruditi da na raspolaganju bude "niz opcija". Te opcije su vojne i nevojne", precizirao je on.

"Odobrio sam korištenje američkih vojnih aviona kako bi se pomoglo Egipćanima koji su pobjegli prema tuniskoj granici da se vrate kući", kazao je Obama. "Podržavamo također napore međunarodnih organizacija da evakuiraju ljude", dodao je.