Svijet
0

Vapaj iz izbjeglištva: Mađarska nas tretira kao životinje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pakistanac Shahid Khan pokušao je preći granicu između Srbije i Mađarske kada su ga graničari uhvatili. Brutalno su ga tukli i pustili pse na njega. "Dok su nas tukli, smijali su se", rekao je Khan, dodavši da su potom pravili selfije s njim i drugim izbjeglicama.

"Nova ograda koju Mađari prave na granici Evropske unije sa Srbijom, sada će izbjeglicama još više zagorčati život", kazao je ovaj 22-godišnjak.

"Oni nas tretiraju veoma loše, kao životinje", kazao je Kahn koji životari u srbijanskom pograničnom gradu Subotici, u napuštenoj građevini i na okolnim poljima, sa stotinama drugih izbjeglica.

Blizu 7.000 izbjeglica trenutno se nalazi u Srbiji u potrazi za načinom da dođu do Zapadne Evrope. Mnogi su više puta pokušali ići u Hrvatsku ili Mađarsku koja je 2015. godine podigla barijere duž granice sa Srbijom i Hrvatskom.

Mađarski zvaničnici tvrde da je neophodna druga, paralelna ograda, jer se u ovoj godini predviđa povećanje broja izbjeglica.

Desetak kilometara te ograde je već podignuto, a na nekim mjestima postoje i kamere, senzori i drugi sigurnosni mehanizmi.