Nakon zemljotresa
0

Vanredno stanje i dalje na snazi na Novom Zelandu

SRNA
Foto: ITN
Foto: ITN
Vanredno stanje koje je proglašeno u subotu, 4. septembra, u Christchurchu, drugom po veličini gradu na Novom Zelandu nakon snažnog zemljotresa jačine sedam stepeni, produženo je do srijede, 8. septembra, saopštilo je danas Ministarstvo civilne zaštite.

Vlasti navode da su snažni naknadni potresi registrovani i danas nakon što je u zemljotresu pričinjena materijalna šteta od oko dvije milijarde dolara, 1,12 milijardi eura.

Najmanje dva lica su teže povrijeđena. Putevi i mostovi širom grada su u ruševinama, međutim, dostava struje i vode, koja je bila prekinuta zbog zemljotresa, uglavnom je ponovo uspostavljena.

U akciji rašćišćavanja danas se priključila i vojska a policija je zabranila pristup u poslovnoj četvrti u centru grada Christchurcha.

"Vanredno stanje je produženo do srijede u ponoć", izjavio je portparol Ministarstva za civilnu zaštitu.

Od subote je uvedena i zabrana kretanja noću. Oko 200 osoba čije su kuće uništene provelo je noć u prinudnim centrima.

Škole, prodavnice i brojna preduzeća i danas ne rade dok je stanovništvo pozvano da ostane u svojim kućama.
Snažan zemljotres jačine 7,1 stepeni Rihterove skale, koji je 4. septembra pogodio Novi Zeland, 30 kilometara zapadno od grada Christchurcha, registrovan je na dubini od 16,1 kilometara.

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od 66 kilometara, a vlasti nisu izdale upozorenje zbog moguće pojave cunamija. 

Posle glavnog udara usledilo je još oko 12 potresa tla jačine od 5,3 do 3,9 Rihterove skale.

 U zemljotresu je povrijeđeno nekoliko lica od čega dva teže, oštećene su zgrade, nestalo je struje, a došlo je i do prekida u snabdijevanju vodom.

Ovo je jedan od najsnažnijih zemljotresa u istoriji Novog Zelanda. Poslednji snažni zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale registrovan je 16. jula 2009. godine na dubini od 12 kilometara u slabo naseljenoj oblasti.