Svijet
0

Novi potresi u Novom Zelandu produžili vanredno stanje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Još jedan potres magnitude 5,1 po Richteru pogodio je u noći s utorka na srijedu novozelandski grad Christchurch, što je izazvalo nova oštećenja zgrada, ponovnu evakuaciju stanovništva i produžavanje vanrednog stanja za još sedmicu dana.

Ovaj zadnji potres, s epicentrom na dubini od samo 6,4 kilometra i na udaljenosti od 10 kilometara od centra grada, bila je jedna od jačih seizmičkih aktivnosti nakon snažnog subotnjeg potresa, jačine 7,1 stepena Richterove skale, koji je izazvao najveće štete u posljednjih 80 godina, prenijela je agencija Reuters.

Desetak naknadnih potresa, od koji su dva bila jačine 5,4 stepena po Richteru, i u utorak su pogodila taj drugi po veličini novozelandski grad, a od subote ih je ukupno bilo više od 140.

Gradonačelnik Christchurcha Bob Parker je izjavio da je podrhtavanje tla dodatno oštetilo zgrade na kojima je već pričinjena šteta nakon subotnjeg potresa.

Agencije su prenijele i riječi novozelandskog premijera Johna Keya, koji navodi da je od 160.000 kuća oko 100.000 uništeno i da mnoge neće moći biti popravljene.

Potres tokom vikenda bio je među 10 najjačih zabilježenih na Novom Zelandu, koji se nalazi između pacifičke i indo-australske tektonske ploče.

U državi se godišnje zabilježi više od 14.000 potresa, od kojih oko 20 dosegne jačinu od oko pet stepeni Richtera.