Budimpešta
0

Vanredno stanje do kraja godine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Mađarska vlada zatražit će od parlamenta da vanredno stanje u tri oblasti, gdje se najviše osjećaju posljedice ekološke katastrofe izazvane izlijevanjem mulja iz fabrike aluminija kod Ajka, produži do kraja godine.

Vanredne mjere, uvedene 6. oktobra, bile bi na snazi u županijama Vesprem, Đer-Šopron-Mošon i Vaš, a odluka bi trebalo da bude donesena na sjednici parlamenta u ponedjeljak, izjavio je jučer u Budimpešti rukovodilac Državne direkcija za odbranu od katastrofa Đerđ Bakondi.

Bakondi je nedavno imenovan i za vladinog povjerenika koji će voditi (privremeno nacionalizovanu) fabriku MAL u naredne dvije godine.

Prema Bakondiju, u normalnim normativnim procedurama neće moći da budu obavljeni svi poslovi neophodni za čišćenje područja od oko 40 kilometara kvadratnih i vodotokova od otrovnog crvenkastog mulja, a i dalje je neophodno koristiti usluge naoružanih jedinica, uključujući i vojsku.

"Još uvijek se 43 osobe nalaze u bolnicama zbog opekotina od alkalnog blata, potrebno je na efikasan način organizovati povratak iseljenih stanovnika Kolontara i srušiti kuće u tom naselju i obližnjem Devečeru, koje više nisu za stanovanje, niti se mogu popraviti", naglasio je v.d. direktora.

Na snazi će ostati i odluka o prilično strogim uslovima pod kojima se može ući na zatrovanu teritoriju, a stanovnici će morati da se pridržavaju svojevrsnog policijskog časa po kome se ograničava izlazak na ulice poslije 23 sata.

Strogi režim važi i za stručnjake zadužene za mjerenje zagađenosti zemljišta, vode i zraka, a akreditaciju za te poslove će izdavati isključivo Koordinacioni odbor Naučnog savjeta vlade.

Podaci istraživanja će moći da se objavljuju tek uz saglasnost spomenutog tijela.

"Početkom iduće nedjelje pokrenut ćemo jednu internetsku stranicu, gdje će se nalaziti sve aktuelnosti vezane za katastrofu bez presedana i njene posljedice", najavio je Bakondi.

Govoreći o ponovnom pokretanju proizvodnje u MAL-u, Bakondi je istakao da će zajedno sa saradnicima učiniti sve da ona nesmetano i bezbjedno teče.

"Tehnički dio rada je počeo u petak po podne, a sama proizvodnja aluminija će početi najranije u utorak. Donijeli smo i novi propis o sistemu sigurnosti, a uskoro će jedna nova firma zadužena za bezbjednost biti u službi MAL-a", zaključio je vladin povjerenik.

Bakondijevi glavni zadaci će biti da spriječi reprizu od 4. oktobra, kada se blizu milion kubnih metara blatne lavine stučilo na tri naselja i okolinu, da obezbijedi normalnu proizvodnju u fabrici glinice u Ajki pretežno namijenjenu izvozu i da doprinese rješavanju pitanja obeštećenja.