Svijet
0

Umrla i deveta žrtva otrovnog mulja u Mađarskoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Umrla je još jedna žrtva poplave toksičnog mulja u Mađarskoj, a ukupan broj žrtava time se popeo na devet.

Mađarski premijer Viktor Orban posjetio je područje zapadne Mađarske poplavljeno toksičnim muljem oko tvornice aluminija, a njegova vlada bi tokom dana trebala odlučiti o tomu hoće li se ondje proizvodnja nastaviti nakon nesreće u kojoj je poginulo najmanje devet osoba.

"Prema zadnjim provjerama, nema dodatnih oštećenja na zidovima velikoga rezervoara", izjavila je glasnogovornica tima za vanredna stanja Gyorgyi Tottos.

Za curenje toksičnog mulja u hemijskoj tvornici MAL Zrta, Orban je okrivio "ljudski nemar".

Prema najnovijim podacima od posljedica curenja mulja iz tvornice umrlo je devet osoba, jer je u međuvremenu zbog povreda u bolnici podlegla jedna starija osoba, a povrijeđeno ih je 150.

Policija je podignula optužni prijedlog za nemar protiv direktora tvrtke MAL Zrta, u čijem je vlasništvu tvornica aluminija u mjestu Ajki odgovorna za prošlosedmično katastrofalno istjecanje otrovnog blata u Mađarskoj, a policija u firmi osigurava svu imovinu, objavile su agencije.

Direktor MAL-a Zoltan Bakonyi priveden je u ponedjeljak, a mađarski premijer Orban odredio je vladina povjerenika koji će najviše dvije godine rukovoditi firmom, nad kojom nadzor preuzima država, a sredstva su joj blokirana.

Policija je preuzela sigurnosne odgovornosti u svim ispostavama MAL Zrta u Mađarskoj.

"Također smo preuzeli nadzor nad tehnološko-informatičkim sistem firme", rekao je na pres-konferenciji povjerenik za katastrofe Gyorgy Bakondi, navodi Reuters.

Prema njegovim riječima, policija pretražuje budimpeštanski ured firme, a porezna uprava APEH odredila je punu provjeru MAL-a.

Bakondi je rekao da će vlada u srijedu odlučiti je li sigurno ponovno pokrenuti proizvodnju, što traže i sindikati i vlada kako bi se sačuvalo hiljadu radnih mjesta i tržišni potencijal firme. Odluči li se da je sigurno, tvornica aluminija ponovno bi počela proizvodnju od kraja ove sedmice.