Mađarska
0

Uhapšen generalni direktor MAL-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Mađarska policija uhapsila je generalnog direktora MAL-a, kompanije koja je vlasnica tvornice u kojoj je došlo do teške hemijske nesreće, smrti sedam ljudi i ekološke katastrofe u zemlji, doznaje se u ponedjeljak iz ministarstva unutarnjih poslova.

To je Zoltan Bakonyi, sin jednog od vlasnika kompanije, doznaje se iz istog izvora, prenio je AFP.

Premijer Viktor Orban je nešto ranije na plenarnoj sjednici mađarskog parlamenta u Budimpešti kazao da je policija uhapsila jednog čelnika kompanije "i započela proceduru preventivnog pritvaranja".

"Kompanija odgovorna za katastrofu izazvanu crvenim blatom mora biti stavljena pod kontrolu države", dodao je šef vlade.

Toksično crveno blato se 4. oktobra izlilo iz rezervoara tvoenice boksita i aluminija u Ajki i kao plima prekrilo nekoliko sela. Još nisu razjašnjeni uzroci nesreće u kojoj je bilo 150 povrijeđenih.

U MAL-u se provodi istraga jer je osumnjičen da je preopteretio rezervoare, što je kompanija u ponedjeljk ponovo demantirala.

"Za sada ne znamo da li je kompanija preopteretila rezervoare, ali je to svakako nelegalno skladištenje otpada, i to je zločin", izjavio je u ponedjeljak Zoltan Iles, državni sekretar za okoliš.