Mađarska
0

U MAL-u danas nije počela proizvodnja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U fabrici za preradu aluminija i trgovinu MAL, na zapadu Mađarske, iz čijih rezervoara se početkom oktobra izlile velike količine otrovnog mulja, još nije počela ponovna proizvodnja, saopćila je glasnogovornica vladinog povjerenika zaduženog za tu u međuvremenu privremeno nacionalizovanu kompaniju Timea Petroci.

Prema njenim riječima, bilo je planirano da se proizvodnja aluminija nastavi u petak u podne, ali je potrebno nastaviti usaglašavanje stavova menadžmenta firme i nadzornih tijela, pošto je vladin povjerenik Gergi Bakondi zatražio od rukovodstva akcionarskog društva zatvorenog tipa da dostavi još neke informacije.

Petroci je, u izjavi nacionalnoj agenciji MTI, istakla da postoje svi uslovi za nesmetan dalji rad fabrike, pošto će novi otpad iz pogona za preradu glinici biti odlagan u jedan do sada nekorišteni rezervoar, za koji takođe postoji upotrebna dozvola.

"Potpaljene su i peći, tako da proizvodnja aluminija, namijenjenog mahom inostranom tržištu, može da počne svakog trenutka", dodala je ona.

Fabrika je zatvorena 5. oktobra odlukom državnog tajnika za ekologiju Zoltana IIesa, samo dan nakon pucanja desete kasete rezervoara i izlivanja blizu milion kubnih metara crvenkastog alkalnog mulja na prostor od oko 40 kvadratnih kilometara, uključujući i tri naselja.

Katastrofa bez presedana odnijela je devet života, a 120 osoba je povrijeđeno.

Članovi mađarske organizacije Greenpeacea su zatražili da se odgodi s početkom ponovnog rada fabrike kod Ajke, jer po njihovom mišljenju ne postoji dovoljno garancija da do ponovnog pucanja brana neće doći.

MAL je druga po veličini fabrika aluminija u Mađarskoj, ali se samo u Ajki prerađuje glinica.

Kompanija je 100 posto u vlasništvu domaćih privatnika, ima više od 1.100 zaposlenih i kapital vrijedan tri milijarde forinti (blizu 12 miliona eura).

Šteta pričinjena stanovnicima okolnih mjesta i prirodi je znatno veća, a konačni saldo će se znati tek kroz nekoliko mjeseci.

Tokom dana bi trebalo da počne vraćanje više od 700 stanovnika Kolontara, koji su prethodne dane proveli u sportskoj sali u Ajki.

Čišćenje ulica je nastavljeno, dio kuća je osposobljen za stanovanje, ali nadležni preporučuju stanovništvu da i dalje nose platnene maske, kako ne bi udisali zrak pun čestica teških metala.

Situacija u Deveceru i Somlovasahelju je znatno povoljnija.