{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Valentin Inzko: Bosna i Hercegovina politički stagnira

S
6.11.2011. u 20:00
0
21
Valentin Inzko: Bosna i Hercegovina politički stagnira
0
Valentin Inzko: Bosna i Hercegovina politički stagnira
Valentin Inzko
BiH više od godinu dana nakon općih izbora još nema novu državnu vlast što doprinosi stalnom narušavanju političke situacije u zemlji, navodi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u šestom izvještaju generalnom sekretaru UN.
U izvještaju, koji se odnosi na period od 21. aprila do 15. oktobra, Inzko ističe da političko okruženje u BiH stagnira, jer lideri šest najvećih političkih partija - SDP-a, SNSD-a, SDA, SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 ne uspijevaju da formiraju novi saziv Savjeta ministara BiH.

"Tračak nade u BiH javio se u septembru, kada su lideri šest partija konačno počeli da se uključuju u ozbiljne pregovore u vezi s formiranjem državne vlasti i prihvatanjem reformi da bude otključan napredak prema članstvu u EU i NATO", ističe Inzko u izvještaju, uz opasku da dobra volja, ipak, nije donijela konkretne rezultate.

On dodaje da protivljenje iz entiteta, naročito iz RS-a, nastavlja da sprječava usvajanje adekvatnog državnog budžeta za 2011. godinu.

"Kao posljedica toga državne institucije su od 1. januara radile pod ograničenom privremenom finansijskom strukturom, što je smanjilo njihov kapacitet i funkcionalnost", navodi se u izvještaju, četrdesetom koji su podnijeli visoki predstavnici u BiH.

Inzko naglašava da RS nastavlja kombinovati pravne i političke aktivnosti koje dovode u pitanje državne institucije, kompetencije i zakone, kao i autoritet visokog predstavnika i relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

"Iako je Narodna skupština RS-a 1. juna poništila odluku o raspisivanju referenduma, objavljenu 13. aprila, kontroverzni zaključci ostaju problematični", navodi Incko.

On ističe da je nastavljena upotreba zapaljive nacionalističke retorike, kako iz RS-a, tako i lidera iz Federacije BiH, te da predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 nastavljaju pritisak za osnivanje trećeg entiteta, čemu u prilog govori i zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora.

Visoki predstavnik navodi da je Vlada Federacije BiH, uprkos svemu, funkcionisala dobro tokom ovog perioda.

Incko ističe da vlasti nisu napredovale kada je riječ o zakonu o državnoj imovini, kao i to da OHR nastavlja traženje dijaloga sa zvaničnicima RS-a da budu riješena glavna pitanja u vezi sa teritorijalnim i drugim obavezama koje proističu iz Konačne odluke za Brčko distrikt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: