{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


V. Britanija postaje prva zemlja koja dozvoljava "stvaranje" beba od tri DNK uzorka

3.2.2015. u 08:49
1
28
V. Britanija postaje prva zemlja koja dozvoljava "stvaranje" beba od tri DNK uzorka
1
V. Britanija postaje prva zemlja koja dozvoljava "stvaranje" beba od tri DNK uzorka
Parlament Velike Britanije odgodio je glasanje za odluku o tome da li će dozvoliti "stvaranje" beba od tri različita DNK uzorka. Ukoliko parlamentarci glasaju "za", Velika Britanija će postati prva zemlja koja je legalizirala "stvaranje" beba od tri osobe.
Ova metoda pomogla bi u prevenciji smrtonosnih genetskih bolesti koje se prenose s majke na djecu. BBC piše kako bi ova metoda pomogla 150 parova u ovom kraljevstvu godišnje. No, ovaj prijedlog izazvao je veliku debatu, a Crkva je pozvala službenike da glasaju protiv ovog prijedloga i skinu ga s dnevnog reda.

Ipak, ako parlamentarci odluče negirati vjerske službenike, prva beba "stvorena" od tri osobe mogla bi biti rođena sljedeće godine. Ova tehnika je razvijena u Newcastleu i pomogla bi ženi Sharon Bernandi iz Sunderlanda, koja je izgubila sedmero djece zbog mitohondrijske bolesti.

Mitohondrije su tanke pregrade unutar svake ćelije tijela koje pretvaraju hranu u korisnu energiju. Defektna mitohondrija, koja se prenosi samo s majke na dijete, dovodi do oštećenja mozga, mišića, bolesti srca i sljepoće.

Predložena tehnika bi koristila modificiranu verziju IVF-a da kombinira tri DNK uzorka, uz zdravu mitohondriju žene donora. Beba bi bila rođena sa zdravim genima i prenosila bi ih na svoju djecu dalje.

Zdravstveni sistem Velike Britanije poručuje da je ovo istraživanje napravljeno na osnovu prijedloga i zahtjeva pacijenata i da im je zato važno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: