|

Sljedeće godine će biti rođena prva beba sa tri roditelja

Sljedeće godine će biti rođena prva beba sa tri roditelja
22
Klix.ba
19.12.2014. u 11:16
56
komentara
22

dijeljenja
Sljedeće godine će biti rođena prva beba sa tri roditelja Foto: Ilustracija
Najnovija dostignuća u polju genetike naučnicima su omogućila da prilikom umjetne oplodnje koriste gene jednog oca i dviju majki.
Prva beba sa tri roditelja, dvije majke i jednim ocem, bit će rođena u Velikoj Britaniji sljedeće godine, a ova je zemlja najavila seriju zakona, prvih takve vrste u svijetu, koji se tiču ove problematike. Velika Britanija je donijela zakon o tome kako u ovakvim slučajevima djetetovi legalni staratelji mogu biti samo dva roditelja.

Nova dostignuća kad je u pitanju umjetna oplodnja rade na tome da se bore protiv rijetkih genetskih poremećaja koji se mogu prenijeti sa majke na dijete, tako da se koristi genetički materijal treće majke. Naučnici to opisuju "hanzaplastom" za sve one genetičke predispozicije koje bi mogle dovesti do neke deformacije ili poremećaja.

Ova je procedura svugdje u svijetu ilegalna, a naučnici su prilično skeptični u vezi s tim kakve će ovo utjecaje imati na dijete. Ipak, zasada je ovo potencijalno najbolji način kako bi se prevenirale neke bolesti i rijetka genetska oboljenja.

"Morate znati da ovo nije tretman, nego način preveniranja nasljednjih genetskih oboljenja", kaže profesor Evan Snyder, koji procjenjuje kako je potrebno još od dvije do pet godina istraživanja u ovoj oblasti prije nego što bi ova procedura mogla postati masovna i uobičajena.
Prijavi grešku


Komentari (56)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...