{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uzbuna u UN-u: Assad premjestio hemijsko naoružanje u Homs?

S
14.7.2012. u 12:42
3
24
Uzbuna u UN-u: Assad premjestio hemijsko naoružanje u Homs?
3
Uzbuna u UN-u: Assad premjestio hemijsko naoružanje u Homs?
Homs (Foto: Arhiv/AFP)
Zapadne obavještajne službe došle su do podatka da je sirijski režim premjestio hemijsko naoružanje u Homs, središte pobune koja više od godinu dana potresa Siriju.
Britanski ambasador pri UN Mark Lyall Grant rekao je da još ne može da potvrdi takav izvještaj.

"Ukoliko postoje naznake da će sirijski režim početi da u sukobu koristi hemijsko oružje, to sigurno podiže situaciju na sasvim drugi nivo", naglasio je Grant.

Posljednjih nedjelja su zapadni obavještajci primijetili da sirijske snage pomjeraju rakete, grade nove bunkere i odbrambene linije i da proširuju postojeće.

Međutim, američki zvaničnici su podijeljenog mišljenja o tome zašto Assad pomjera hemijski arsenal - neki smatraju kako želi da upotrijebi oružje protiv pobunjenika ili civila, dok drugi misle da pokušava da zaštiti arsenal od protivnika.

Novinari Sxy Newsa došli su do informacija da u Siriji postoje četiri postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja: Hama, Latakija, Al Safira i Damask. Skladišta se nalaze i u Kan abu Shamatu, Furklusu, Hami, Masjafu i Palmiri.

Wall Street Journal juče je objavio da sirijski režim posjeduje neprijavljene zalihe nervnog gasa sarina, iperita i cijanida. Sarin je gas izuzetne jačine čija jedna kap može da usmrti odraslu osobu.

U napadu koji je u Tokiju 1995. godine organizovala jedna religijska sekta, u metrou je sarinom ubijeno 13 osoba, a 1.100 njih je povrijeđeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: