Nova prijetnja sirijske vlasti
0

Assadov režim spreman upotrijebiti hemijsko naoružanje

Klix.ba
Nawaf Fares
Nawaf Fares
Sirijski političar sa najvećom pozicijom, koji je prešao na stranu opozicije, je rekao za BBC da, ukoliko se bude osjećao ugroženo, režim se neće ustručavati da iskoristi hemijsko naoružanje.

Nawaf Fares, bivši ambasador u Iraku, je također rekao da postoje nezvanični izvještaji da je takvo nešto već i urađeno. Fares je rekao i da su najveća bombardovanja u Siriji organizovana u saradnji Vlade i Al-Kaide.

Fares je najznačajniji političar koji je prešao na stranu pobunjenika od početka ustanka protiv režima u Siriji. Držao je visoke pozicije u vladajućoj partiji Baath, a bio je i guverner u nekoliko provincija.

Prema riječima Nawafa Faresa, predsjednik Assad je ranjeni vuk i osjeća se ugroženo te stoga ne bi trebalo iznenaditi ukoliko bude koristio hemijsko naoružanje. "Postoje neke informacije, mada nepotvrđene, da je hemijsko naoružanje dijelom korišteno i u gradu Homsu", kazao je Fares.

Fares tvrdi da sunitski militanti iz aAl-Kaide sarađuju sa režimom u kojem dominiraju pripadnici sekte alavita.

"Postoji mnogo dokaza u historiji da se neprijatelji mogu udružiti ukoliko to odgovara njihovim interesima. Al-Kaida želi proširiti svoj utjecaj u regiji i želi neku vrstu podrške, a režim traži način na koji najbolje može terorisati sirijski narod", rekao je Fares.

Nasilje se i dalje širi zemljom, jer su pobunjenici sada bolje oganizovani i naoružani. Prema riječima očevidaca, u Damasku, glavnom gradu Sirije, se trenutno raspoređuju najveće snage od početka ustanka.

"Niko ne vjeruje da će se Bashar al-Assad povući sa vlasti. Može ga se smijeniti samo silom. Prošlo je nekoliko mjeseci, a režim nije implementirao nijedan član plana Kofija Annana", rekao je Fares.