Svijet
0

Utrka s vremenom: Potraga za crnom kutijom AirAsia aviona se nastavlja

Klix.ba
(Foto: AFP)
Brodovi opremljeni sonarima i detektorima signala iz "crnih kutija" krenuli su u petak u potragu za ostacima palog Airbusa A320-200 kompanije AirAsia.

Vremenske prilike su se poboljšale, ali prema prognozama nevrijeme će opet zahvatiti područje Javanskog mora. Zbog toga će to biti prava utrka s vremenom. Do sada je otkriveno nekoliko ostataka olupine i dio krila, no ni nakon pet dana trup aviona nije pronađen. Pretpostavlja se da se u njemu nalazi najveći broj tijela.

U moru je pronađeno 16 tijela, a identificirana je samo jedna žrtva Hayati Lutfiah Hamid koja je sahranjena u četvrtak.

Istražitelji su izjavili kako će potraga biti mnogo teža nego što su očekivali. Nadaju se da će pronaći crnu kutiju kako bi saznali šta se desilo i zbog čega je avion pao. Potraga je fokusirana na područje 1.575 nautičkih kvadratnih milja u blizini Bornea.

"Ronioci su spremni na vojnom brodu Banfa Aceh i ronit će na lokaciji koja je prioritet kako bi pronašli tijelo aviona. Nadamo se da ćemo ostvariti značajan rezultat danas", rekao je Bambang Soelistyo, direktor Spasilačke agencija Indije.

Na letu QZ8501 bilo je 137 odraslih osoba, 17 djece i jedna beba, te dva pilota i pet članova posade. Većina njih bili su Indonežani.

Neki istraživači su kazali kako vjeruju da je avion prestao letjeti kada se pilot strmo popeo da bi izbjegao oluju. Avion je letio na visini od 9.750 metara kada je zatražio dozvolu da se popne na visinu od 11.582 metra. Kada im je kontrolor leta dozvolio, prošlo je nekoliko minuta i piloti se više nisu javljali, a avion je nestao s radara. Reuters je objavio kako podaci s radara pokazuju da je strmo penjanje bilo previše za mogućnosti Airbusa A320.

Avion AirAsia kompanije letio je iz Surabaye u Indoneziji ka Singapuru.