Svijet
6

Nastavljena potraga za crnim kutijama aviona kompanije AirAsia

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Potraga za crnim kutijama aviona kompanije AirAsia nastavljena je danas nakon što su se popravili uvjeti iznad Javanskog mora, javlja BBC.

Avion kompanije AirAsia je s radara nestao 28. decembra na letu od Surabayje u Indoneziji prema Singapuru. Spasilačke ekipe su dosad pronašle 34 tijela, a za ostala se vjeruje da su još uvijek u trupu aviona. Loši vremenski uvjeti su onemogućavali pristup velikim dijelovima pronađenim na dnu mora, za koje se vjeruje da su zapravo trup aviona.

Indonezijski zvaničnici su saopćili da je oprema sa sonarom spuštena u more, ali da ronioci još uvijek nisu zaronili. U subotu su sonarom otkrivena četiri velika dijela, a najveći je pronađen na dubini od 30 metara, dug je 18, a širok 5,4 metra.

Peti dio je pronađen u nedjelju, dug je 9,8, a širok 1,1 metar, no, još uvijek nije potvrđeno da pripada avionu kompanije AirAsia.

Posebnim podvodnim vozilima se pokušavalo doći do olupine i fotografisati je, no, loši vremenski uslovi i nemirno more su to onemogućili.

Zvaničnici su ranije saopćili da je pilot aviona kompanije AirAsia tražio da se leti više kako bi izbjegao loše vrijeme, nakon čega je prekinut kontakt s kontrolom leta. Prve analize pokazuju da su ledeni uvjeti u zraku doveli do zastoja motora.

U avionu je bilo 137 odraslih putnika, 17 djece, jedno novorođenče, dva pilota i pet članova posade.

Signala crnih kutija još uvijek nema.