{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena rezolucija protiv zabrane nošenja burke

F
24.6.2010. u 11:10
0
89
Usvojena rezolucija protiv zabrane nošenja burke
0
Usvojena rezolucija protiv zabrane nošenja burke
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) u srijedu navečer je u Strasbourgu usvojila rezoluciju po kojoj bi potpuna zabrana burke na javnim mjestima osporila osnovno pravo ženama koje žele da pokriju lice.
Potpuna zabrana nošenja burke i nikaba osporava ženama, koje to žele slobodno, pravo da pokriju lice, kaže se u rezoluciji koja je usvojena sa 108 glasova "za" i četiri "uzdržana".

Zabrana burke bi bila kontraproduktivna, ocijenili su evropski parlamentarci i može se opravdati samo u slučaju sigurnosnih razloga ili kada profesionalne obaveze zahtijevaju od žena da pokažu lice.

Francuska, Belgija i Španija razmatraju mogućnost zabrane nošenja burke na javnim mjestima, prenosi Reuters.

Rezolucija PSVE nema pravnu težinu u odnosu na nacionalne zakone.

U rezoluciji se također navodi da "velika većina evropskim muslimana dijele načela koja su u osnovi naših društava".

U rezoluciji se izražava žaljenje zbog diskriminacije prema muslimanima, uključujući zabranu izgradnje minareta u Švicarskoj koja je izglasana u toj zemlji na referendumu u novembru 2009.

Istovremeno se pozivaju muslimani u Evropi da napuste svako tradicionalno tumačenje islama koje osporava jednakost spolova i ograničava prava žena.

U rezoluciji se podvlači razlika između religije islama i muslimanskog političkog pokreta poznatog kao islamizam koji ne prihvata odvajanje vjere i države, što je, kako se naglašava, osnova evropskih demokratija, prenose agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: