{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena Deklaracija o vjerskim slobodama

F
21.1.2011. u 14:24
0
3
Usvojena Deklaracija o vjerskim slobodama
0
Usvojena Deklaracija o vjerskim slobodama
Odbor ministara 47 država članica Vijeća Evrope u četvrtak je jednoglasno usvojio Deklaraciju o vjerskim slobodama, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.
Kao što su nedavni tragični događaji pokazali, pripadnici svih vjeroispovjesti sve su više žrtve diskriminacije i agresije - ponekad po cijenu života - samo zbog njihovih vjerskih uvjerenja. Mi, 47 država članica Vijeća Evrope, oštro osuđujemo takve činove i sve oblike poticanja na vjersku mržnju i nasilje, kaže se u Deklaraciji.

Napominje se da je sloboda mišljenja, savjesti i vjere neotuđivo pravo utkano u UN-ovu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i zagarantovano je članom 18 Međunarodne konvencije o građanskim i političkim pravima iz 1966. godine i članom 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima, čiji je zaštitnik Vijeće Evrope.

"Ne može biti demokratskog društva zasnovanog na obostranom uvažavanju i toleranciji bez poštovanja slobode mišljenja, savjesti i vjere. Njegovo uvažavanje suštinski je preduslov za zajednički život", ističe se Deklaraciji o vjerskim slobodama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: