{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Islamofobija u Evropi vodi raspadu ljudskih vrijednosti"

F
28.10.2010. u 12:33
0
58
"Islamofobija u Evropi vodi raspadu ljudskih vrijednosti"
0
"Islamofobija u Evropi vodi raspadu ljudskih vrijednosti"
Thomas Hammarberg
Izgleda da se evropske zemlje suočavaju s drugom krizom osim budžetskog deficita - s raspadom ljudskih vrijednosti. Jedan od simptoma je rastuće izražavanje netolerancije prema muslimanima, tvrdi povjerenik Vijeća Evrope za ljudska prava Thomas Hammarberg u svom komentaru o stanju ljudskih prava objavljenom u četvrtak.
Švicarski referendum o zabrani gradnje minareta nije izuzetak. Ankete javnosti u nekoliko evropskih zemalja pokazuju strah, sumnju i negativne stavove prema muslimanima i islamskoj kulturi.

"Te islamofobske predrasude kombinovane su s rasističkim stavovima - usmjerene protiv osoba koje dolaze iz Turske, arapskih zemalja i južne Azije. Muslimani tog porijekla diskriminirani su na tržištu rada i u obrazovnom sistemu u brojnim evropskim zemljama. Ima izvještaja koji pokazuju da su muslimani meta policije u višestrukim provjerama identiteta i agresivnih pretraga. To je ozbiljan problem s ljudskim pravima", navodi Hammarberg u izvještaju.

Nedavni izbori pokazali su da su ekstremističke političke stranke napredovale nakon agresivnih islamofobičnih kampanja. Čak su i više zabrinjavajući inercija i konfuzija među etabliranim demokratskim strankama u takvoj situaciji.

"Kompromisi koji se čine izgleda da daju prostor za legitimitet sirovim predrasudama i otvorenoj ksenofobiji", navodi Thomas Hammarberg u svom izvještaju objavljenom u četvrtak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: