|

Danas je Svjetski dan vjerskih sloboda

Danas je Svjetski dan vjerskih sloboda
0
F
FENA
15.1.2011. u 09:25
7
komentara
0

dijeljenja
Danas je Svjetski dan vjerskih sloboda Safet Halilović
Povodom 15. januara, Svjetskog dana vjerskih sloboda, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uputio je čestitku poglavarima vjerskih zajednica u BiH i svim vjerskim službenicima u BiH.
U Općoj deklaraciji o ljudskim pravima navodi se da "svako ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere, to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugim, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem bogoslužjem i obredima".

"Svjetski dan vjerskih sloboda prilika je za podsjećanje na milione ljudi koji su stradali zbog svojih vjerskih uvjerenja, ali i onih koji su stradali jer nisu imali vjerska uvjerenja. U multietničkoj Bosni i Hercegovini promoviranje tolerancije, kao snažnog uporišta prevladavanja nacionalne, vjerske i svih drugih vidova netrpeljivosti, nema alternativu", navodi ministar Halilović.

On dodaje da je Bosna i Hercegovina osigurala kontinuitet pravne osobe Katoličkoj crkvi, Islamskoj zajednici u BiH, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Jevrejskoj zajednici BiH, kao i ostalim crkvama i vjerskim zajednicama kojima je priznato svojstvo pravne osobe i garantira im pravo da slobodno uređuju vlastitu organizaciju, uz puno poštivanje prava na slobodu savjesti i vjere.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH aktivno je uključeno u realiziranje posebnih ugovora s vjerskim zajednicama u BiH, koji dodatno garantiraju pune vjerske slobode katoličkim, islamskim i pravoslavnim vjernicima", kaže se u izjavi ministra Halilovića.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH svim pojedincima i institucijama vlasti u BiH upućuje apel na dosljedno poštivanje vjerskih prava i sloboda i promoviranje vrijednosti tolerancije u izgradnji demokratskog društva, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...