{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas je Svjetski dan vjerskih sloboda

F
15.1.2011. u 09:25
0
7
Danas je Svjetski dan vjerskih sloboda
0
Danas je Svjetski dan vjerskih sloboda
Safet Halilović
Povodom 15. januara, Svjetskog dana vjerskih sloboda, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uputio je čestitku poglavarima vjerskih zajednica u BiH i svim vjerskim službenicima u BiH.
U Općoj deklaraciji o ljudskim pravima navodi se da "svako ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere, to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugim, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem bogoslužjem i obredima".

"Svjetski dan vjerskih sloboda prilika je za podsjećanje na milione ljudi koji su stradali zbog svojih vjerskih uvjerenja, ali i onih koji su stradali jer nisu imali vjerska uvjerenja. U multietničkoj Bosni i Hercegovini promoviranje tolerancije, kao snažnog uporišta prevladavanja nacionalne, vjerske i svih drugih vidova netrpeljivosti, nema alternativu", navodi ministar Halilović.

On dodaje da je Bosna i Hercegovina osigurala kontinuitet pravne osobe Katoličkoj crkvi, Islamskoj zajednici u BiH, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Jevrejskoj zajednici BiH, kao i ostalim crkvama i vjerskim zajednicama kojima je priznato svojstvo pravne osobe i garantira im pravo da slobodno uređuju vlastitu organizaciju, uz puno poštivanje prava na slobodu savjesti i vjere.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH aktivno je uključeno u realiziranje posebnih ugovora s vjerskim zajednicama u BiH, koji dodatno garantiraju pune vjerske slobode katoličkim, islamskim i pravoslavnim vjernicima", kaže se u izjavi ministra Halilovića.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH svim pojedincima i institucijama vlasti u BiH upućuje apel na dosljedno poštivanje vjerskih prava i sloboda i promoviranje vrijednosti tolerancije u izgradnji demokratskog društva, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: