Mišljenja vjernika podijeljena
19

Uskoro dva filma o životu poslanika Muhameda, producenti na oprezu

Klix.ba
Strah od kontroverzi nije spriječio odlučne filmadžije iz Qatara i Irana da produciraju biografske filmove o Božijem poslaniku Muhamedu a.s.

Kao lik u filmu, Muhamed a. s., predstavlja jedinstven izazov: gotovo čitav muslimanski svijet zabranjuje prikazivanje njegovog lika. Iranski reditelj Majid Majidi, čiji je film počeo sa snimanjem još u oktobru prošle godine, planira prikazati dijelove Muhamedovog tijela, ali ne i lice.

Dok je šiitska populacija u Iranu koliko-toliko fleksibilna oko takvog prikazivanja, Suniti nisu. Univerzitet al-Azhar iz Kaira već je zahtijevao da se film zabrani.

U Qataru je, u decembru, kompanija Alnoor Holdings najavila kako planira da potroši milijardu dolara na vlastiti serijal epskih filmova o životu Muhameda a.s. Tim je unajmio islamskog teologa Yusufa al-Qaradawija i producenta "Gospodara prstenova", Barrieja Osbornea kao tehničke savjetnike, sve u cilju kako bi uradili dobar serijalu, a uspjeli da ne navuku bijes muslimana.

Producenti novih filmova o poslaniku Muhamedu su veoma oprezni.

Podsjetimo, prošlog septembra, kada su isječci iz niskobudžetnih američkih filmova o Muhamedu osvanuli na YouTubeu izbili su žestoki protesti širom islamskog svijeta. "Innocence of Muslims" prikazuje u poslanika u negativnom svjetlu, a čak su i pozitivni prikazi izazvali razdor. 1977. godine, sirijsko-američki producent Moustapha Akkad bio je prisiljen da ode libijskom diktatoru Muammaru Gaddafiju kako bi prikupio sredstva za svoj film "The Message", nakon čega su se Amerikanci povukli iz projekta.

Akkad je angažovao nekoliko islamskih učenjaka kao savjetnike, a Muhamed nije prikazan na ekranu niti se čuo njegov glas. Kada su, prije izlaska filma, krenule glasine da je Anthony Quinn trebao glumiti Muhameda, došlo je do incidenta. 1977. godine je grupa naoružanih radikala otela 149 taoca u Washingtonu, ubivši novinara i policajca. Među svojim prigovorima naveli su i ovaj film.

Ipak, od svoje premijere, "The Message" je veoma popularan film među muslimanskom publikom i vjeran prikaz rane historije islama. Njegovo postojanje donekle ublažava zabrinutost muslimana oko sličnih projekata. Sudeći po Shakeelu Syedu, izvršnom direktoru Islamskog vijeća u Južnoj Kaliforniji, "The Message" je prilično omiljen film među muslimanima. Umjesto da prikaže Muhameda, kamera često prikazuje njegovu tačku gledišta.

"'The Message' podsjeća na nevjerovatnu osjetljivost muslimana na reference oko bilo kakvog prikazivanja poslanika. Mislim da će, ukoliko budu snimljeni kako treba, oba ova filma povećati interes i znanje kod nemuslimanske publike. Poslanik nastavlja da bude kontraverzna ličnost zbog mnogih mitova i zabluda koje se prepričavaju o njemu", rekao je Syed.

Kršćanska publika pokazala je veliki apetit za filmskim prikazima njihovih vjerskih priča. Ovog mjeseca je History Channel prikazao "The Bible", mini-serijal o Starom i Novom Zavjetu, a prva epizoda je privukla 13.1 milion gledalaca. Više nego ijedna konkurentska emisija u istom terminu.

Hollywood, također, priprema dva biografska filma o Mojsiju. Steven Spielberg je pregovarao oko režiranja filma "Gods and Kings" za Warner Brothers, ali će posao najvjerovatnije dobiti Ang Lee. Fox Studios priprema "Exodus", koji bi trebao režirati Ridley Scott, a u glavnoj ulozi bi se trebao pojaviti Christian Bale.