Vlada strahuje od sukoba
0

Uprkos zabrani, Španci šesti dan na masovnim protestima

FENA
Foto: AFP
(Foto: Reuters)
Deseci hiljada Španaca bijesnih zbog velike nezaposlenosti u zemlji protestvuje šesti dan zaredom u gradovima širom zemlje, a vlada vjerovatno neće uvesti zabranu protiv protesta jer strahuje od mogućih sukoba na ulicama.

Nezadovoljni zbog ekonomske i privredne stagnacije te zbog mjera štednje koje je donijela vlada, demonstranti su, nakon višegodišnjeg strpljenja, odlučili ozbiljno protestvovati.

Uprkos tome što je izborna komisija u četvrtak zaključila da će se protesti u subotu proglasiti ilegalnim, a riječ je o danu uoči izbora na kojima će Španci birati 8.116 gradskih vijeća te 13 od 17 regionalnih uprava, premijer Jose Luis Zapatero izjavio je kako ne može zabraniti proteste.

Naime, u zemlji vlada najviša nezaposlenost u odnosu na ostale članice EU-a i iznosi čak 21,3 posto.

"Duboko poštujem proteste španskog naroda, koji su mirni i shvatam da ih je na njih potaknula ekonomska kriza i nade mladih da će se uspjeti zaposliti", rekao je Zapatero u intervjuu.

Također je kazao kako ministarstvo pravosuđa razmatra odluku zborne komisije kako bi definitivno utvrdilo hoće li ona stupiti na snagu.