Protesti zbog nezaposlenosti
0

Demonstranti ostaju na madridskom trgu do iduće nedjelje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko stotina demonstranata, koji već nedjelju dana kampiraju na centralnom madridskom trgu Puerta del Sol, nezadovoljni ekonomskom politikom vlade, odlučilo je da na tom mjestu ostanu do sljedeće nedjelje.

Demonstranti su se na taj korak odlučili uprkos tome što se danas u zemlji održavaju lokalni izbori i što su na taj dan zabranjeni politički skupovi, preneo je AFP.

"Odlučili smo da ostanemo najranije do sljedeće nedjelje u 10 sati", rekao je jedan od demonstranata i dodao da će odluka o mogućem novom nastavku protesta biti donijeta za sedam dana.

Stopa nezaposlenosti u Španiji u prvom kvartalu ove godine dostigla je 21,3 posto, a u februaru je među mladima od 18 do 25 godina bilo 45 posto nezaposlenih.

Najnovija istraživanja pokazuju pad podrške vladajućoj Socijalističkoj partiji premijera Josea Luisa Zapatera zbog nezadovoljstva načinom na koji vlada rješava ekonomsku krizu i oštrih mjera štednje.

Demonstranti koji za sebe kažu da su "ozlojeđeni", započeli su proteste 15. maja u Madridu, a potom su se oni prelili i na druge španjolske gradove, gdje su održavani noćni marševi.

Protesti na kojima su učestvovale desetine hiljada ljudi su organizirani u Barseloni, Valensiji, Saragosi i Palma de Majorci, ali je najveći broj okupljenih ipak zabilježen u Madridu.

Više od 34 miliona Španjolaca s pravom glasa danas bira 8.116 gradonačelnika, 68.400 gradskih odbornika i 824 poslanika regionalnih parlamenata u 13 od 17 regiona.