Svijet
162

Uprkos velikom snijegu Rumuni ne odustaju od protesta

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nekoliko hiljada ljudi okupilo se na protestima u Rumuniji uprkos velikom snijegu kako bi nastavili iskazivati nezadovoljstvo zbog sporne uredbe o korupciji.

Jedan od demonstranata kazao je kako ih ništa neće zaustaviti da izlaze na ulice dok vlada ne padne i dok ne preuzmu odgovornost za ono što su pokušali uraditi.

"Bio je veliki dan u parlamentu i potvrdili su da ne zaslužuju da vladaju ovom zemljom. Nerealno je da se ovo događa, ne poštuju volju naroda i manipulišu drugim dijelom naroda, što ne treba da se događa u demokratskim državama. Borim se i neću ići kući, i pored toga što je vrijeme ovakvo, dok se nešto ne promijeni nabolje", kazala je jedna od djevojaka koje učestvuju u demonstracijama.

Državni parlament u Rumuniji u srijedu nije izglasao nepovjerenje vladi koju vode socijaldemokrati. Zahtjev za smjenu podnijela je opozicija, a prilikom glasanja zastupnici iz vladajuće koalicije bili su suzdržani.

Rumunski premijer Sorin Grindeanu je uoči glasanja o povjerenju vladi u obraćanju parlamentarcima kazao da njegov kabinet ima obavezu prema narodu koji mu je ukazao povjerenje tokom izbora.

Rumunska vlada povukla je spornu uredbu koja je izazvala najmasovnije antivladine proteste od pada komunizma. Riječ je o uredbi koja može omogućiti korumpiranim političarima da prođu nekažnjeno.