Svijet
1

UNICEF: 20.000 djece zatočeno u Faludži, IDIL ih želi regrutovati

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Najmanje 20.000 djece nalazi se zarobljeno u Faludži, gradu koji je ove sedmice pod opsadom iračke vojske koja ga planira osloboditi od militanata islamske države, javlja UNICEF.

Faludža je snažno utvrđenje Islamske države (IDIL) koja već nekoliko dana pruža otpor nadolazećoj iračkoj vojsci. U jeku zbivanja koja su po pravilu pogubna za civile, UNICEF javlja kako se u gradu nalazi najmanje 20.000 djece koje bi IDIL mogao nasilno regrutovati u namjeri da odbije napad.

S druge strane, iračka vojska je prilikom oslobađanja okolnih sela od porodica razdvajala muškarce i dječake starije od 12 godina kako bi ispitali mogućnost povezanosti sa IDIL-om.

"Zabrinuti smo za sigurnost djece u jeku ekstremnog nasilja", rekao je predstavnik UNICEF-a u Iraku Peter Hawkins. On je dodao kako će IDIL vjerovatno pokušati odvojiti djecu od porodica i natjerati ih da se bore protiv iračke vojske koja okružuje grad.

"UNICEF poziva obje strane da štite djecu u Faludži, da osiguraju izlaz za one koji žele napustiti grad", kazao je Hawkins.

Podsjećamo, iračka vojska potpomognuta šiitskim milicijama i zapadnom koalicijom 23. maja krenula je u akciju oslobađanja grada koji se nalazi samo 50 kilometara zapadno od Bagdada.

Analitičari smatraju kako će bitka za grad biti do sada najveći zabilježeni sukob protiv terorističke organizacije Islamske države. Faludža je pala u januaru 2014. godine, a u njemu se trenutno nalazi više od 50.000 civila, od čega je 20.000 osoba mlađih od 18 godina.