Svijet
1

Oslobađanje Faludže: Civili bježe preko Eufrata, udavilo se najmanje četvero djece

Klix.ba
(Foto: EPA)
Najmanje četvero djece utopilo se prilikom pokušaja bijega iz Faludže oko koje danima traju borbe iračke vojske i terorista Islamske države.

Iračke oslobodilačke snage zauzele su naselja na jugu grada u sklopu svoje akcije preuzimanja Faludže. Ipak, u gradu se nalazi blizu 60.000 civila koji su zarobljeni između dvije vojske.

Oni najhrabriji pokušavaju napustiti grad preko rijeke Eufrat koristeći improvizovana plovila. Nažalost, poduhvati nisu uvijek uspješni, a cijena je često previsoka. Teško je odrediti tačan broj osoba koje su poginule u pokušaju bijega, a UNHCR i lokalne vlasti posjeduju različite podatke.

"Porodice pokušavaju preći rijeku koristeći frižidere, daske i burad za naftu. To su nesigurni načini plovidbe i nevini ljudi stradaju", rekao je Shakir al Essawi, čelnik legalne provincijske vlasti.

Borbe za Faludžu traju već dvije sedmice. Riječ je o jednom od posljednjih utočišta Islamske države u Iraku i predstavlja drugi najveći grad pod okupacijom terorista na teritoriji Iraka, piše Independent.