Svijet
10

Stotine Iračana panično bježi od IDIL-ovog mučenja u Faludži preko rijeke Eufrat

Klix.ba
Dramatične fotografije objavljen su u stranim medijima na kojim se vidi kako očajni Iračani pokušavaju pregaziti i preplivati rijeku Eufrta kako bi pobjegli od IDIL-a u Faludži.

Djeca, žene, muškarci, bolesni i nepokretni, plivaju ili ih neko vuče u čamcima ručne izrade kako bi pobjegli dok borbe bjesne okolo grada.Iračka vojska započela je operaciju preuzimanja Faludže prije nekoliko dana.

Vjeruje se da je 50.000 civila zarobljeno u gradu koji ne smiju napustiti zbog straha od terorista iz IDIL-a koji ih koristi kao ljudski štit protiv iračke vojske. IDIL je preuzeo Faludžu u januaru 2014. godine.

"Faludža je tvrd orah koji treba razbiti. IDIL drži stanovnike kao taoce i ne dozvoljava im da pobjegnu što nam otežava borbu. Niko ne može tačno reći kada će Faludža biti oslobođena jer se kopaju tajnu tuneli kojima će vojska ući", rekao je irački ministar Hoshiyar Zebari.

Ofanziva je počela 23. maja, a iračka vojska se bori uz pomoć šiitskih vojnika i zračne snage američke koalicije. Iračka vlada nada se da će do kraja ove godine osloboditi Irak od IDIL-a.