Nakon što su SAD povukle sredstva
0

UNESCO zaustavlja sve nove programe

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Organizacija za obrazovanje, nauku i kukturu Ujedinjenih nacija, trenutno je zaustavila implementaciju novih programa zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država da povuku svoja sredstva.

Generalna direktorica UNESCO-a, Irina Bokova rekla je na konferenciji u Parizu da je ova odluka donesena zbog rupe u budžetu koja je nastala kada su SAD povukle 65 miliona dolara zbog primanja Palestine u ovu organizaciju.

"Mi moramo djelovati brzo i hitno. Ovo nije konačno rješenje, ali ćemo napraviti reviziju programa i vidjeti šta možemo učiniti. Države članice se pozivaju da učine doprinos za 2012. godinu u što kraćem roku", rekla je Bokova, prenosi Telegraph.

UNESCO promoviše globalno obrazovanje i slobodu medija te će do kraja godine napraviti listu prioritetnih programa, dok će neki biti zaustavljeni. Iz organizacije su javili da ne postoji opasnost od otpuštanja radnika.

Organizacija mora hitno reagovati jer se našla u finansijskom haosu, pošto je Washington povukao 22 posto ukupnih sredstava organizacije zbog palestinskog glasa.

Zakon SAD-a sprečava finansiranje bilo koje organizacije koja nije priznata u svijetu kao država. Predsjednik SAD-a Barack Obama razgovarao je sa članovima Kongresa o finansiranju UNESCO-a, ali se suočava sa snažnim opiranjem republikanaca.