Svijet
0

Pariz apeluje da se nastavi finansiranje UNESCO-a

SRNA
Francuska je danas pozvala sve države koje učestvuju u finansiranju UNESCO-a da ne suspenduju svoju finansijsku pomoć kao što je to najavila SAD u znak protivljenja zbog prijema Palestinske uprave u ovu organizaciju, saopštilo je francusko Ministarstvo inostranih poslova.

"Pozivamo sve države da ne suspenduju svoje finansijsko učešće", izjavio je Bernard Valero, portparol Ministarstva ističući važnu ulogu UNESCO-a u svijetu domenu kulture, obrazovanja i nauke.

"Ova organizacija je značajna i za promovisanje obrazovanja žena i djevojaka", napomenuo je Valero na konferenciji za novinare.

 On je naglasio da je SAD od kada se ponovo uključila u UNESCO 2003. godine, dala veliki doprinos ovoj organizaciji kojoj je potrebna podrška svih.

SAD je prije dva dana najavila da će suspendovati finansiranje UNESCO-a nakon što je Palestina primljena u ovu organizaciju i da neće u novembru uplatiti planiranih  60 miliona dolara.

Amerika je bojkotovala 20 godina UNESCO od 1984. do 2003. godine kritikujući loše upravljanje i ideologiju ove organizacije.

Generalni direktor UNESCO-a Irina Bokova je krajem prošle sedmice izrazila zabrinutost zbog posledica koje će imati američko suspendovanje finansijskog doprinosa organizaciji.
Ona je takođe istakla ulogu UNESCO-a u Afganistanu u opismenjavanju nacionalne policije i žena i djevojčica u ovoj zemlji tako i u Iraku.

Portparol francuskog ministarstva je danas izjavio da Francuska potpuno podržava Bokovu koja je apelovala da se nastavi finansiranje ove organizacije.