{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska suzdržana oko Palestine u UNESCO-u

F
1.11.2011. u 15:32
0
7
Hrvatska suzdržana oko Palestine u UNESCO-u
0
Hrvatska suzdržana oko Palestine u UNESCO-u
Foto: AP
Hrvatska je bila suzdržana na glasanju o ulasku Palestine u UNESCO, potvrdilo je u utorak hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).
Organizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO u ponedjeljak je na sastanku u Parizu odlučila primiti Palestince u punopravno članstvo.

Rezolucija je usvojena sa 107 glasova za, 52 suzdržana i 14 glasova protiv. "Ovo glasanje omogućit će brisanje dijela nepravde učinjene palestinskom narodu", kazao je ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave Rijad el-Malki.

Izvršni odbor UNESCO-a pod pritiskom arapskih zemalja usvojio je 5. oktobra prijedlog o prihvaćanju Palestine za članicu ove organizacije, što je odmah izazvalo protivljenje SAD-a, ali i dijela evropskih zemalja.

UNESCO je prva agencija UN-a za čije su se članstvo Palestinci prijavili pošto je palestinski predsjednik Mahmud Abas 23. septembra zatražio puno članstvo u Ujedinjenim narodima.

SAD i Kanada glasali su protiv palestinskog članstva, kao i pet članica Evropske unije, među kojima i Njemačka. Italija i Velika Britanija bile su među jedanaest suzdržanih zemalja EU-a, a za palestinsko članstvo bilo je 11 zemalja Evropske unije, među ostalima i Francuska.

Za ulazak glasali su i Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južnoafrička Republika. Gotovo sve arapske, afričke i latinskoameričke zemlje bile su za.

Za prijem nove članice potrebne su dvije trećine glasova od 193 zemalja članica UNESCO-a. Prijem Palestine u UNESCO mogao bi izazvati tešku krizu unutar organizacije jer je SAD, koji agenciji daje 22 posto proračuna, odlučio prestati uplaćivati novac. UNESCO bi tako već za ovu godinu dobio 70 miliona dolara manje. Istu prijetnju uputio je i Izrael.

Dva američka zakona iz devedesetih zabranjuju Washingtonu da finansira bilo koju specijaliziranu agenciju UN-a koja prihvati Palestince kao stalnu članicu i "nema nikakvih izgleda da republikanski američki Kongres izmijeni taj zakon", priznaje UNESCO.

SAD je 20 godina, od 1984. do 2003. bojkotirao UNESCO prosvjedujući protiv lošeg upravljanja i ideologije naklonjene Trećem svijetu. Danas aktivno sudjeluje u programima jer drži tu agenciju dobrom platformom za promicanje nekih zapadnih vrijednosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: