Svijet
0

UNESCO u ponedjeljak glasa za članstvo Palestine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalna skupština UNESCO-a glasat će u ponedjeljak, 31. oktobra, o punopravnom članstvu Palestine u svoju organizaciju.

Glasanje će se održati isti dan kada će se palestinski ministar vanjskih poslova Rijad el-Malki obratiti skupštini, prenio je u petak AFP.

Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO) u utorak je započela s održavanjem sjednica generalne skupštine, koje kao i Generalna skupština UN-a, treba donijeti odluku o punopravnom članstvu Palestine.

Ali kao stalni član Vijeća sigurnosti UN-a, SAD ima pravo uložiti veto, što će i uraditi na Generalnoj skupštini. Međutim, niko nema pravo uložiti veto u UNESCO-u, gdje je dovoljna dvotrećinska većina 193 članice za donošenje odluke.

Palestina trenutno ima status posmatrača u UNESCO-u, ali diplomati kažu da bi bez problema mogla prikupiti glasove potrebne za punopravno članstvo.

Naravno, takav čin bi izazvao zategnute odnose UNESCO-a i SAD-a, jer zakoni donijeti 1990-ih od izraelskog najvećeg saveznika zabranjuju finansiranje bilo kojeg ogranka UN-a ako podrži palestinsku državu.

UNESCO bi u tom slučaju izgubio 70 milijardi dolara ili 22 posto ukupnog godišnjeg prihoda.