{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izrael uvjeren da će Palestinci ući u UNESCO

F
31.10.2011. u 13:02
0
5
Izrael uvjeren da će Palestinci ući u UNESCO
0
Izrael uvjeren da će Palestinci ući u UNESCO
Foto: AP
Izrael je uvjeren da će u ponedjeljak biti izglasan ulazak Palestinaca kao punopravnog člana u UNESCO i zato će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u odluci da povuku svoj financijski doprinos organizaciji, izjavio je izraelski ambasador pri UNESCO-u.
"Kada budu završeni razgovori, glasat će se i Palestinci će pobijediti", kazao je Nimrod Barkan agenciji AFP u trenutku kada 193 članice UNESCO-a treba da se na "generalnoj konferenciji" u Parizu izjasne o palestinskom priključenju UN-ovoj organizaciji.

Izrael će slijediti SAD, koji bi trebalo da ukine financiranje aktivnosti UNESCO-a.

"Amerikanci će povući svoje financiranje, a to predstavlja 22 posto budžeta organizacije", kazao je ambasador. "Ne vjerujem da ćemo nastaviti plaćati godišnje doprinose, nego ćemo slijediti Amerikance, što će smanjiti za četvrtinu budžet UNESCO-a", kazao je on.

"UNESCO neće moći ispuniti svoju misiju", dodao je on.

Dva američka zakona iz 1990. godine zabranjuju Amerikancima da financiraju neku specijaliziranu agenciju UN-a koja primi Palestince kao punopravnu državu članicu, sve dok nema mirovnog sporazujma s Izraelom.

"Postoji mogućnost da rezoucija u UNESCO-u izazove domino efekt na ostale specijalizirane agencije UN-a, kojem je 23. septembra palestinski predsjednik Mahmud Abas predao zahtjev za priznavanje Palestine, ocijenio je Nimrod Barkan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: