Svijet
0

Izrael uvjeren da će Palestinci ući u UNESCO

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je uvjeren da će u ponedjeljak biti izglasan ulazak Palestinaca kao punopravnog člana u UNESCO i zato će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u odluci da povuku svoj financijski doprinos organizaciji, izjavio je izraelski ambasador pri UNESCO-u.

"Kada budu završeni razgovori, glasat će se i Palestinci će pobijediti", kazao je Nimrod Barkan agenciji AFP u trenutku kada 193 članice UNESCO-a treba da se na "generalnoj konferenciji" u Parizu izjasne o palestinskom priključenju UN-ovoj organizaciji.

Izrael će slijediti SAD, koji bi trebalo da ukine financiranje aktivnosti UNESCO-a.

"Amerikanci će povući svoje financiranje, a to predstavlja 22 posto budžeta organizacije", kazao je ambasador. "Ne vjerujem da ćemo nastaviti plaćati godišnje doprinose, nego ćemo slijediti Amerikance, što će smanjiti za četvrtinu budžet UNESCO-a", kazao je on.

"UNESCO neće moći ispuniti svoju misiju", dodao je on.

Dva američka zakona iz 1990. godine zabranjuju Amerikancima da financiraju neku specijaliziranu agenciju UN-a koja primi Palestince kao punopravnu državu članicu, sve dok nema mirovnog sporazujma s Izraelom.

"Postoji mogućnost da rezoucija u UNESCO-u izazove domino efekt na ostale specijalizirane agencije UN-a, kojem je 23. septembra palestinski predsjednik Mahmud Abas predao zahtjev za priznavanje Palestine, ocijenio je Nimrod Barkan.