Od marta ubijeno 2.000 civila
0

UN zbog straha za sigurnost povlači osoblje iz Sirije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ujedinjene nacije su saopćile u srijedu da su povukle iz Sirije 25 ljudi iz svog međunarodnog personala i više desetaka članova njihovih porodica zbog straha za njihovu sigurnost.

"Zbog zabrinutosti za sigurnost donijeli smo odluku da povučeno iz Sirije 25 članova našeg međunarodnog personala", izjavio je Farhan Haq, glasnogovornik UN-a u New Yorku.

"Povukli smo više od 20 članova svoga osoblja čija prisutnost u Siriji nije neophodna, saopćeno je nešto ranije iz ureda predstavnika UN-a u Libanu Michaela Williamsa, javio je AFP.

Više od 200 članova UN-ovog međunarodnog personala prisutno je u Siriji, od kojih polovina radi za Visoko povjerenstvo za izbjeglice i UN-ovu misiju za kontrolu poštivanja primirja na Golanskoj visoravni.

Nekoliko desetaka članova porodica UN-ovog osoblja već je napustilo Siriju zbog krvavih represija koje nad protivnicima režima provodi predsjednik Bašar el-Asad.

Povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay i šefica ureda za koordiniranje humanitarnih poslova Valerie Amos zadužene su da u četvrtak obavijeste 15 članova Vijeća sigurnosti o posljednjim promjenama situacije u Siriji.

Prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava, tokom gušenja demonstracija u Siriji ubijeno je oko 2.000 civila od polovine marta.