Nezavisna istraga
0

UN pozvao Izrael da ukine blokadu Gaze

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael mora ukinuti vojnu blokadu Pojasa Gaze i pozvati na nezavisnu istragu upada na konvoj brodova koji su 31. maja nosili pomoć toj palestinskoj teritoriji, saopćio je u petak UN-ovo tijelo za ljudska prava.

UN-ov Odbor za ljudska prava također je poručio Izraelu da treba osigurati Palestincima na okupiranim teritorijama da uživaju osnovne građanske i političke slobode koje je Izrael obećao podržati potpisujući sporazum o ljudskim pravima, prenosi Reuters.

Izrael tvrdi da se Međunarodna konvencija o građanskim i političkim pravima ne odnosi na okupiranu Zapadnu obalu i Gazu, iako navodi da se sporazum primjenjuje na jevrejske doseljenike, tvrdi članica Odbora Christine Chanet.

"U izraelskim pisanim odgovorima Odboru čovjek može primijetiti potpunu diskriminaciju u smislu da doseljenici imaju koristi od sporazuma", izjavila je ona na konferenciji za novinare.

"Mi se držimo našeg stava o primjenjivosti konvencije na njenog potpisnika. Sada smo jači jer je Međunarodni sud pravde objavio da je naša pozicija ispravna", kazala je ona, misleći na savjetodavno mišljenje ICJ-a iz 2004.

Chanet, bivša francuska sutkinja i međunarodni ekspert za ljudska prava, izjavila je: "Veoma je teško ostvariti istinski dijalog (s Izraelom)."