{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN osuđuje samoubilačke napade u Jemenu

22.5.2012. u 08:30
0
3
UN osuđuje samoubilačke napade u Jemenu
0
UN osuđuje samoubilačke napade u Jemenu
Foto: Anadolija
Vijeće sigurnosti UN-a je osudilo samoubilačke napade u glavnom gradu Jemena Sani, gdje je poginulo više od 90 vojnika.
Vijeće je napade opisalo kao "gnusan čin" i obećalo da će se boriti protiv svih oblika terorizma.

Ogranak Al-Kaide u Jemenu je priznao da je jedan on njihovih članova izveo napad na trgu u blizini predsjedničke palate.

Predsjednik Jemena Abd Rabbo Hadi Mansour je obećao čvršće i odlučnije akcije protiv militanata.

"Rat protiv terorizma će se nastaviti dok ga ne iskorijenimo i ne uništimo u potpunosti, bez obzira na žrtve koje moramo podnijeti", kazao je Hadi.

Predsjednik Hadi, koji je na vlast došao u februaru, je obećao da će izbaciti militante iz južnih i istočnih provincija, koje i imaju najveće probleme sa teroristima. Jedna od južnih provincija, Abyan je od prošle godine pod kontrolom Ansar al-Sharie, ogranka Al-Kaide Arabijskog poluotoka (AQAP).

Eksplozija se desila u ponedjeljak za vrijeme priprema za vojnu paradu. U izvještajima se navodi da su povrijeđene 222 osobe, prenosi BBC.

Svjedoci su izjavili da su bombaši samoubice bili u vojnim uniformama.

"Većina povreda je u predjelu glave. Mnogo je paralizovanih. Očekujemo da će mrtvih biti još više. Većina povrijeđenih su tinejdžeri", kazao je Mohsen al-Dhahari, lokalni ljekar.

AQAP je preuzeo odgovornost za napad za koji tvrdi da mu je cilj bio ministar odbrane i druge vođe koji pomažu Sjedinjenim Američkim Državama da vode rat protiv naroda u Abyanu.

"Čak i ako ministar odbrane Mohammed Nasser Ahmed i njegovi saveznici prežive ovaj napad, mi nećemo posustati. Mi smo u ratu kojim branimo svoju krv u Abyanu", stoji u izjavi na forumima džihadista.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: