Preuzeli odgovornost za ubistvo
0

Al-Qaida: Napad je odgovor na propovijedanje kršćanstva

FENA
Ogranak terorističke grupe Al-Qaide preuzeo je odgovornost za današnji napad u kojem je u jemenskom gradu Taezu ubijen jedan Amerikanac, učitelj engleskog, navodeći da je on bio kršćanski misionar, javio je AFP.

U saopćenju te grupe navedeno je da je "ubijen američki kršćanski misionar".

Saopćenje je kružilo preko poruka na mobilnim telefonima, a njegovu vjerodostojnost potvrdio je izvor blizak toj grupi koja se deklarira kao Ansar el-Šarija ili Borci za šerijat (vjerski zakon islama).

"Današnji napad odgovor je na zapadnjačku kampanju propovijedanja kršćanstva među muslimanima", navedeno je u poruci.

Amerikanac je ubijen dok je svojim vozilom išao na posao, a na njega je pucao muškarac, suvozač na motoru.

Američka ambasada u Sani, kako je javio AFP, nema informaciju da je počinjen taj napad i istražuje navode, prenio je Tanjug.

El-Kaida je aktivna na jugu i istoku Jemena, ali ne i u Taezu, koji je bio glavni centar jednogodišnjih protesta protiv predsjednika Alije Abdula Saliha, koji je prošlog mjeseca bio primoran da ode s vlasti.

Ekstremisti su intenzivirali operacije na jugu zemlje nakon što je predsjednik Abd-Rabu Mensur Hadi preuzeo vlast prošlog mjeseca najavivši borbu protiv ogranka El-Kaide u Jemenu.

Zabrinut zbog prisustva El-Kaide u Jemenu, Washington je podržao izbor Hadija za predsjednika. SAD je opremao i obučavao jemenske vojne jedinice za borbu protiv terorizma iako dvije strane kažu da je vojna saradnja oslabila tokom masovnih protesta protiv bivšeg predsjednika Saliha.