|

Al-Qaida: Napad je odgovor na propovijedanje kršćanstva

Al-Qaida: Napad je odgovor na propovijedanje kršćanstva
0
F
FENA
18.3.2012. u 18:06
25
komentara
0

dijeljenja
Al-Qaida: Napad je odgovor na propovijedanje kršćanstva
Ogranak terorističke grupe Al-Qaide preuzeo je odgovornost za današnji napad u kojem je u jemenskom gradu Taezu ubijen jedan Amerikanac, učitelj engleskog, navodeći da je on bio kršćanski misionar, javio je AFP.
U saopćenju te grupe navedeno je da je "ubijen američki kršćanski misionar".

Saopćenje je kružilo preko poruka na mobilnim telefonima, a njegovu vjerodostojnost potvrdio je izvor blizak toj grupi koja se deklarira kao Ansar el-Šarija ili Borci za šerijat (vjerski zakon islama).

"Današnji napad odgovor je na zapadnjačku kampanju propovijedanja kršćanstva među muslimanima", navedeno je u poruci.

Amerikanac je ubijen dok je svojim vozilom išao na posao, a na njega je pucao muškarac, suvozač na motoru.

Američka ambasada u Sani, kako je javio AFP, nema informaciju da je počinjen taj napad i istražuje navode, prenio je Tanjug.

El-Kaida je aktivna na jugu i istoku Jemena, ali ne i u Taezu, koji je bio glavni centar jednogodišnjih protesta protiv predsjednika Alije Abdula Saliha, koji je prošlog mjeseca bio primoran da ode s vlasti.

Ekstremisti su intenzivirali operacije na jugu zemlje nakon što je predsjednik Abd-Rabu Mensur Hadi preuzeo vlast prošlog mjeseca najavivši borbu protiv ogranka El-Kaide u Jemenu.

Zabrinut zbog prisustva El-Kaide u Jemenu, Washington je podržao izbor Hadija za predsjednika. SAD je opremao i obučavao jemenske vojne jedinice za borbu protiv terorizma iako dvije strane kažu da je vojna saradnja oslabila tokom masovnih protesta protiv bivšeg predsjednika Saliha.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...