Svijet
0

Al-Qaida odgovorna za smrtonosni napad u Jemenu

FENA
Teroristička mreža Al-Qaida je preuzela odgovornost za današnji napad kada je u eksploziji autobombe na jugu Jemena ubijeno najmanje 26 osoba i povrijeđeno na desetine.

Bomba je aktivirana dok se automobil kretao u pravcu predsjedničke palate u gradu Makala u pokrajini Hadramut. "Al-Qaida preuzima odgovornost za samoubilački bombaški napad u Makali u znak odmazde zbog zločina Republikanske garde", rekao je izvor Al-Qaide.

Napad se dogodio samo nekoliko sati pošto je novi jemenski predsjednik Abd-Rabu Mansur Hadi položio zakletvu u parlamentu u Sana'ai. Inaguracija Hadija (66) zakazana je za ponedjeljak, kada će mu bivši dugogodišnji jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh zvanično predati funkciju predsjednika države.

Na predsjedničkim izborima, više nalik izjašnjavanju na referendumu, održanim 21. februara Hadi je osvojio 99,8 posto glasova, odnosno dobio je 6.635.192 glasa, uz odziv od 66 posto glasačkog tijela.

Sada već bivši predsjednik Saleh (69), koji je na vlasti bio 33 godine u Jemenu, vratio se u petak u zemlju, poslije liječenja u Sjedinjenim Američkim Državama od povreda zadobijenih u atentatu prošle godine.