Nakon 33 godine
0

Jemen: Saleh zvanično predao vlast novom predsjedniku

SRNA
Abd-Rabu Hadi
Abd-Rabu Hadi
Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh zvanično je predao vlast svom nasljedniku Abd-Rabu Mansuru Hadiju, nakon 33 godine upravljanja zemljom.

Ceremonija predaje vlasti obavljena je danas u predsjedničkoj palati u Sani.

"Predajem zastavu revolucije, slobode, bezbjednosti i stabilnosti u sigurne ruke", izjavio je Saleh obraćajući se svom nasljedniku nakon ceremonije koju je direktno prenosila jemenska televizija.

U svom obraćanju Saleh je obećao potpunu podršku novom predsjedniku i pozvao stanovnike Jemena da podrže novu upravu kako bi se izvršila rekonstrukcija zemlje uništene zbog krize.

Jedini kandidat na predsjedničkim izborima u Jemenu, održanim 21. februara, Abd-Rabu Mansur Hadi osvojio je 99,8 posto glasova, saopštila je Izborna komisija te zemlje.

Abd-Rabu Hadi, dosadašnji zamjenik predsjednika Alija Abdulaha Saleha - koji je na vlasti bio 33 godine,  dobio je 6.635.192 glasa, odnosno 66 posto  glasačkog tela, koliko je izašlo na izbore.

Saleh, koji je od januara prošle godine pokušavao da uguši proteste na kojima je tražen njegov odlazak, u novembru je potpisao sporazum o postepenom ustupanju svojih ovlaštenja što je bio ujedno i rezultat međunarodnih pritisaka da se povuče.
Saleh je pristao na mirnu predaju vlasti u zamjenu za imunitet od krivičnog gonjenja.

Ali Abdulah Saleh je tako postao četvrti predsjednik koji je otišao sa vlasti nakon "arapskog proljeće".

Predsjednik Tunisa Zine El Abidine Ben Ali je pobjegao iz zemlje, egipatski predsjednik Hosni Mubarak je svrgnut s vlasti, ali mu prijeti izricanje smrtne kazne zbog ubistava, dok je  libijski  lider Moamer Gadafi ubijen.