{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN obilježile 10 godina od terorističkog napada na SAD

F
10.9.2011. u 11:26
0
4
UN obilježile 10 godina od terorističkog napada na SAD
0
UN obilježile 10 godina od terorističkog napada na SAD
Ujedinjene nacije obilježile su, prigodnom ceremonijom i minutom šutnje, desetu godišnjicu terorističkog napada na SAD (11. septembra 2001. godine), i poručile da će pojačati borbu protiv terorizma u svijetu.
"Jedanaesti septembar će zauvijek obilježiti naše kolektivno pamćenje. Svi pamtimo šta smo radili u trenutku kada smo čuli šta se događa. Naš šok i nevjerica na taj užas su neopisivi", izjavio je u petak predsjednik Generalne skupštine Joseph Deiss.

"Ovde smo da izrazimo naše gnušanje prema kukavičkom terorizmu, čvrsto i kategorički ga osudimo, borimo se protiv njega i postaramo se da krivci budu kažnjeni", rekao je on na skupu u sali Generalne skupštine.

Prema njegovim riječima, globalna akcija je ključna u odgovoru na međunarodni terorizam, koji predstavlja nedopustivo kršenje ideala mira, sigurnosti i prijateljstva među narodima.

"S obzirom na širenje terorističkih prijetnji i akcija, moramo pojačati naše napore bez odlaganja", istakao je Deiss.

Zamjenica generalnog sekretara UN Asha-Rose Migiro izjavila je da 11. septembra 2001. nije napadnuta jedna zemlja, već čovječanstvo i univerzalne vrijednosti UN.

Ona je podsjetila da su u posljednjoj deceniji UN usvojile Globalnu strategiju borbe protiv terorizma, da je uspostavljena Alijansa civilizacija, i da se od zemalja članica UN očekuje da se pridržavaju ugovora kojima se presijeca finansiranje i podrška teroristima.

Vijeće sigurnosti UN je, prethodno, izdao predsjedničko saopćenje u kome ističe da terorizam u svim svojim oblicima i manifestacijama predstavlja jednu od najozbiljnijih pretnji miru i sigurnosti, kao i da je svaki teroristički čin zločin koji se ne može opravdati, bez obzira na motivaciju, ko god ga počinio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: