Svijet
0

UN obilježile 10 godina od terorističkog napada na SAD

FENA
Ujedinjene nacije obilježile su, prigodnom ceremonijom i minutom šutnje, desetu godišnjicu terorističkog napada na SAD (11. septembra 2001. godine), i poručile da će pojačati borbu protiv terorizma u svijetu.

"Jedanaesti septembar će zauvijek obilježiti naše kolektivno pamćenje. Svi pamtimo šta smo radili u trenutku kada smo čuli šta se događa. Naš šok i nevjerica na taj užas su neopisivi", izjavio je u petak predsjednik Generalne skupštine Joseph Deiss.

"Ovde smo da izrazimo naše gnušanje prema kukavičkom terorizmu, čvrsto i kategorički ga osudimo, borimo se protiv njega i postaramo se da krivci budu kažnjeni", rekao je on na skupu u sali Generalne skupštine.

Prema njegovim riječima, globalna akcija je ključna u odgovoru na međunarodni terorizam, koji predstavlja nedopustivo kršenje ideala mira, sigurnosti i prijateljstva među narodima.

"S obzirom na širenje terorističkih prijetnji i akcija, moramo pojačati naše napore bez odlaganja", istakao je Deiss.

Zamjenica generalnog sekretara UN Asha-Rose Migiro izjavila je da 11. septembra 2001. nije napadnuta jedna zemlja, već čovječanstvo i univerzalne vrijednosti UN.

Ona je podsjetila da su u posljednjoj deceniji UN usvojile Globalnu strategiju borbe protiv terorizma, da je uspostavljena Alijansa civilizacija, i da se od zemalja članica UN očekuje da se pridržavaju ugovora kojima se presijeca finansiranje i podrška teroristima.

Vijeće sigurnosti UN je, prethodno, izdao predsjedničko saopćenje u kome ističe da terorizam u svim svojim oblicima i manifestacijama predstavlja jednu od najozbiljnijih pretnji miru i sigurnosti, kao i da je svaki teroristički čin zločin koji se ne može opravdati, bez obzira na motivaciju, ko god ga počinio.