{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasador Patrick Moon: Jači smo od straha

S
10.9.2011. u 10:40
0
26
Ambasador Patrick Moon: Jači smo od straha
0
Ambasador Patrick Moon: Jači smo od straha
Patrick S. Moon (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Patrick S. Moon, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, objavio je na svom blogu osvrt na desetu godišnjicu od terorističkih napada na SAD. Naveo je da je danas njegova zemlja jača nego prije i bolje pripremljena za odbranu građana, ideala i dostojanstva. Podsjetio je da su građani BiH, kada su se dogodili napadi, saosjećali sa Amerikancima i slali telegrame i poruke saučešća.
U nedjelju se navršava deset godina otkako su građani Bosne i Hercegovine, zajedno sa svima drugima, gledali kako teroristi napadaju Sjedinjene Države i cijeli svijet. Dok se sjećamo tog dana, prisjećamo se onih koji su nas napustili, njihovih porodica i najmilijih i odajemo počast svim žrtvama terorizma u svakoj zemlji svijeta.

Najbolje ćemo ih se sjećati ukoliko ostanemo budni i ujedinjeni da bismo spriječili nove napade i žrtve. Teroristi širom svijeta nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve. Mnoge su zemlje zajedno reagovale da bi smanjile prijetnju terorizma. Zajedničkim djelovanjem, značajno smo smanjili kapacitete terorističkih grupa. Sjedinjene Države ostaju posvećene radu sa partnerima širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu, da bi se suočili sa i suprotstavili nasilnim ekstremistima.

Što je najvažnije, danas smo jači nego što smo bili prije deset godina. Više smo ujedinjeni, bolje povezani, više posvećeni i bolje pripremljeni za odbranu naših građana, ideala i dostojanstva od onih koji žele ubijanjem promovirati svoje ciljeve. Međutim, uprkos našim uspjesima u borbi protiv nasilnih ekstremista koji žele uništiti demokratske vrijednosti, osnovna ljudska prava i nametnuti svoje izopačene vrijednosti, borba mora trajati još dugo. Mi moramo i bićemo posvećeni i dalje našim osnovnim vrijednostima i odlučno se boriti protiv ovih prijetnji.

Iako tragedije i sukobi ponekad ističu razlike, zajedničko je gledanje u Sjedinjenim Državama da naša nacija svoju snagu crpi iz raznolikosti, različitih rasa i religija koje djeluju zajedno, kao jedinstvena nacija, udružene u potrazi za još boljom unijom. Da bi se porazio terorizam, pojedinci, zajednice i države moraju pokazati da su jači od straha, da je njihovo jedinstvo jače od njihovih razlika.

Ljude koji su bili žrtve terorizma širom svijeta nije paraliziralo nasilno djelovanje nekolicine; naprotiv, oni su se fokusirali na potragu za boljim životom za sebe i svoju djecu, boljim obrazovanjem, novim ekonomskim šansama i poboljšanjem sistema upravljanja. Oni ustvari rade da bi pokazali da su jači od straha.

Dok se približava ova godišnjica, sjećamo se i iskrene reakcije građana BiH. Kada su se dogodili napadi, građani širom BiH slali su telegrame, poruke i cvijeće Američkoj ambasadi izražavajući saučešće. Našli su vremena, iako su se još oporavljali od strašnoga rata kroz koji su prošli, da izraze suosjećanje s nama u našoj tragediji. U jednim lokalnim novinama objavljena je fotografija od 12. septembra koja ne prikazuje uništenje, nego prijateljstvo – jednostavna, rukom napisana poruka sa cvijećem, u kojoj stoji "vi ste u našim srcima", uz potpis "Sarajka".

Sjedinjene Države vam zahvaljuju na suosjećanju i podršci prije deset godina. Dok se zajedno sjećamo žrtava terorizma, odajemo počast i slavimo našu snagu na putu ka boljem svijetu kojim koračamo rame uz rame, napisao je Moon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: