Povod za jačanje sankcija
0

UN: Iran je radio na razvoju nuklearnog oružja

SRNA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: Reuters)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: Reuters)
Iran je u prošlosti radio na razvoju nuklearnog oružja i ostalim istraživanjima i testovima o takvom naoružanju, navodi se u novom izvještaju agencije UN za atomske kontrole.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u dokumentu je predstavila do detalja nove dokaze o tome da je Islamska Republika u prošlosti pokušala da razvije nuklerano naoružanje.

Izvještaje je objavljen u vrijeme kada izraelski mediji spekulišu o tome da bi jevrejska država mogla da izvrši preventivne napade na postrojenja iranskog nuklearnog programa.

U izvještaju IAEA ukazuje se na istraživanja o "nuklearnim eksplozivima" koja je Iran obavio 2008. i 2009. godine i dodaje da Teheran možda i danas provodi aktivnosti iz sporne oblasti.

Komentatori smatraju da će SAD i njihovi saveznici iskoristiti ovaj izvještaj kao povod za jačanje sankcija Iranu, koji je veliki izvoznik nafte.

Rusija je ocijenila da izvještaj IAEA pojačava tenzije i da je neophodno još vremena da bi se utvrdilo da li on sadrži nove, pouzdane dokaze o postojanju vojnih elemenata u iranskom nuklearnom programu.