Francuski ministar zabrinut
0

Potrebno sazivanje Vijeća sigurnosti UN-a zbog Irana

SRNA
Nicolas Sarkozy i Alain Juppe (Foto: AP)
Nicolas Sarkozy i Alain Juppe (Foto: AP)
Francuska smatra da se, nakon sinoćnjeg objavljivanja izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu, nameće potreba sazivanje Vijeća sigurnosti UN-a o tom pitanju, izjavio je danas francuski ministar inostranih poslova Alain Juppe.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u dokumentu je predstavila do detalja nove dokaze o tome da je Islamska Republika u prošlosti pokušala da razvije nuklerano naoružanje.

"Ovaj izjveštaj je vrlo detaljan i opširan. Ovakva situacija je neprihvatljiva, zato je potrebno sazvati Savjet bezbjednosti. Moramo ojačati pritisak na Iran", izjavio je francuski ministar za Radio France International .

On je precizirao da je Francuska spremna da sa onima koji to žele radi na uvođenju oštrijih sankcije protiv Irana.

"Potrebne su nam oštre sankcije koje će spriječiti Iran da nastavi da obezbjeđuje sredstva za nastavak svojih aktivnosti koje su u suprotnosti sa svim međunarodnim pravilima", insistirao je Alain Juppe.

izvještaju IAEA ukazuje se na istraživanja o "nuklearnim eksplozivima" koja je Iran obavio 2008. i 2009. godine i dodaje da Teheran možda i danas provodi aktivnosti iz sporne oblasti.

Francuski ministar je rekao da je ovakva situacija neprihvatljiva, jer ukoliko bi Iran proizveo nuklearno oružje onda bi predstavljao prijetnju za stabilnost i mir u regionu.

Iran i dalje tvrdi da svoj nuklearni program koristi isključivo u civilne svrhe.