Izvještaj generalnog sekretara
0

UN: Ban Ki-moon poziva na suzdržanost na Kosovu

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon je u izvještaju pripremljenom za sjednicu Vijeća sigurnosti, koja će se održati 29. augusta, pozvao sve strane da se suzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak načinjen u dijalogu između Beograda i Prištine.

"Pozivam sve strane da se suzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak ostvaren u dijalogu i dovedu do eskalacije napetosti, kao i da rade zajedno kako bi se izbjeglo dodatno pogoršanje situacije", navodi se u izvještaju u koji je Tanjug imao uvid.

Izvještaj generalnog sekretara o Kosovu, koji će biti razmotren na redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti 29. augusta, pokriva period od 16. aprila do 15. jula, to jest prije izbijanja najnovijih incidenata. Zbog toga se ukupna situacija na sjevernom Kosovu u dokumentu ocjenjuje kao relativno mirna, mada se ističe da su napetosti porasle pri kraju posmatranog perioda.

Lideri Srba sa sjevera Kosova izrazili su zabrinutost zbog odluke kosovskog ministarstva unutarnjih poslova da svoje operacije proširi na općine sa srpskom većinom, kroz aktivnosti ROSU.

Napetosti su porasle kada je ROSU započela dnevne patrole u multietničkim oblastima na sjeveru Kosova, kao dio napora Prištine da tamo vrši vlast, stoji u izvještaju.

Bilježi se da je još sredinom maja odluka istog ministarstva u Prištini da rotira sastav policijskih stanica također pojačala napetosti na sjeveru.

Napetosti na sjeveru Kosova i dalje su razlog za zabinutost.

"U tom smislu, nastaviću da ističem da osjetljiva pitanja u vezi sa sjeverom Kosova mogu biti riješena samo mirnim sredstvima, na osnovu konsultacija sa svim zajednicama na terenu, a ne unilateralnim akcijama", istakao je Ban.

On je izrazio zadovoljstvo što se dijalog između Beograda i Prištine intenzivno nastavio u tom periodu, i što je imao prve konkretne rezultate i pozvao članice Vijeća sigurnosti UN-a da i dalje ohrabruju strane da čine napore i u dobroj volji se pozabave preostalim izazovima.

U izvještaju se pozdravljaju dogovori na planu slobode kretanja, matičnih knjiga i fakultetskih diploma, i pozivaju Beograd i Priština da se u potpunosti angažuju na njihovoj primjeni.

"Moje je čvrsto uvjerenje da taj dijalog ima potencijal da premosti razlike između strana i riješi niz pitanja koja pogađaju živote ljudi na terenu", izjavio je Ban.

Primjećujući da obje strane nailaze na protivljenje zbog tog angažmana, generalni sekretar UN-a izražava uvjerenje da će pozitivne posljedice dogovora, kada budu primjenjene, dovesti do šireg razumjevanja koristi koje mogu proizaći iz dijaloga.

UN ostaju privržene svojoj podršci ulozi Evropske unije u dijalogu, i spremne da pruže stručnu pomoć, naglašava se u izvještaju.

Generalni sekretar UN-a podsjetio je da su kosovske vlasti potvrdile spremnost da sarađuju s istragom o navodima iz izvještaja Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima i pozdravile formiranje specijalnog tima EULEX-a s takvim zadatkom, koji će postati operativan do kraja ljeta.

Taj tim će biti lociran u Bruxellesu ili Prištini, a rad na tom procesu je u podmakloj fazi, navodi se u izvještaju.