Regija
0

Tadić razgovarao s predstavnicima Srba na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Boris Tadić u nedjelju navečer razgovarao je u Beogradu s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova o mogućim održivim rješenjima za tamošnju situaciju i neophodnosti da se na terenu osiguraju mir i stabilnost, poručivši im da građani imaju puno pravo na miran način braniti svoje legitimne interese, ali da trebaju djelovati u pravcu mogućih i održivih rješenja.

Kako je po završetku sastanka saopćeno iz ureda srbijanskog predsjednika, Tadić i predstavnici kosovskih Srba istaknuli su da je izbjegavanje nasilja i bilo kakvog ekstremizma jedini način obrane srpskih interesa.

Predsjednik Srbije sagovornicima je kazao da moraju utjecati da situacija bude mirna i da građani ne nasjedaju na provokacije te da je od KFOR-a i EULEX-a tražio ''da ne primjenjuju jednostrane akcije'', navodi se u saopćenju.

Tadić je ponovio da je ''u najkraćem roku'' potrebno omogućiti normalnu opskrbu postrojbama KFOR-a i u tu svrhu njihovo nesmetano kretanje, kao i omogućiti nesmetano kretanje pripadnika EULEX-a cestama na sjeveru Kosova, uz uvjet da ne prevoze pripadnike kosovskih vlasti.

Predstavnicima Srba sa sjevera Kosova kazao je da takvo stajalište proizilazi iz Vojno tehničkog sporazuma u Kumanovu (potpisanog 1999. između KFOR-a i ondašnjih vlada Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije), Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN, kao i iz Plana od šest točaka glavnog tajnika UN Ban Ki-Moona koji je odobrilo Vijeće sigurnosti UN.

Stajalište države Srbije, kako je naglasio Tadić, je ''da se što prije obnovi dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije, jer je on neophodan za funkcioniranje života na Kosovu''. Tadić je ponovio da je u okviru tog dijaloga dogovoren izgled kosovskog carinskog pečata te da nije bilo riječi o režimu funkcioniranja prijelaza Jarinje i Brnjak.

Sastanku su prisustvovali i srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović te voditelj tima Srbije za dijalog s Kosovom Borislav Stefanović.

Protestvujući protiv razmještanja kosovskih carinika i policajaca na granične prijelaze prema Srbiji u Jarinju i Brnjaku Srbi na sjeveru Kosova postavili su sredinom septembra barikade na cestama, jer ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, nadziru te granične prijelaze.

KFOR se zato za opskrbu svojih pripadnika od tada služi helikopterima, a u srijedu ujutro počeo je zajedno s EULEX-om uklanjati barikade, pri čemu je povrijeđeno osam pripadnika KFOR-a i više od 20 lokalnih civila. Stanje na sjeveru Kosova od tada je uglavnom mirno i napeto, uz povremene aktivnosti KFOR-a na uklanjanju barikada, u čemu nailazi na otpor lokalnog stanovništva koje se neprekidno smjenjuje na barikadama.