Srbija
0

Tadić optužio Kosovo da najavljuje nasilje

FENA
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Srbijanski predsjednik Boris Tadić optužio je u četvrtak Kosovo da najavljuje nasilje, uoči najavljene akcije kosovskih vlasti da će postaviti policiju i carinike na granične prijelaze prema Srbiji, ali je istodobno pozvao Srbe i Albance na suzdržanost te međunarodnu zajednicu da pomogne.
  • Srbija poziva međunarodnu zajednicu da podupre dijalog, mirno i pravedno rješenje, koje se postiže dogovorom, te da spriječi jednostrane čine nasilja koje najavljuje Priština. Ne postoji nijedan problem koji se ne može riješiti dogovorom, poručio je Tadić u saopćenju.

  • Pozivam i Srbe i Albance na suzdržanost i podršku dijalogu kao jedinu načinu na koji se ovaj povijesni problem može riješiti mirnim putem. Ovaj problem traje dugo godina, nije nastao jučer i neće završiti sutra. Moramo biti mudri i strpljivi jer njegovo rješavanje neće biti lako, rekao je Tadić.

Optuživši Kosovo za "jednostrane" akcije, Tadić je ustvrdio kako one ne mogu pridonijeti miru i stabilnosti. Istodobno je pozvao kosovske Srbe da ne reagiraju na provokacije jer je, kako je rekao, njihov miran život i budućnost njihovih obitelji najviši interes Srbije.

Također je poručio kako srbijanska državna tijela čine sve "kako bi se izbjegli izgredi, zaštitili naši građani i postiglo mirno rješenje".

Kosovo i Srbija postigli su 2. septembra u Bruxellesu, u nastavku dijaloga započeta u martu, dogovor o carini i carinskim žigovima, pošto su sporovi zbog toga potkraj jula bili uzrok nasilja na sjeveru Kosova u blizini graničnih prelaza prema Srbiji. Nedugo nakon toga kosovska je vlada najavila plan za 16. septembar, za kada je najavljeno da će kosovska policija i carinici preuzeti prelaze na sjeveru Kosova. To je u četvrtak potvrdio i predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci. Srbija se međutim protivi tim namjerama.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen posjetio je u četvrtak Prištinu i najavio da će međunarodna zaštitna jedinica KFOR-a na Kosovu reagirati ako na sjeveru Kosova budu ugroženi sigurnost i mir te pozvao i albansku i srbijansku stranu na dijalog i smanjivanje napetosti, prenose agencije.