SAD
0

Umro nacista Peter Egner čije je izručenje tražila Srbija

FENA
Nacista Peter Egner, koga je Srbija tražila zbog sumnje da je tokom Drugog svjetskog rata učestvovao u ubistvu više od 17.000 srpskih civila, umro je u 88. godini.

Egner je živio u domu za stare osobe u gradu Bellvue u saveznoj američkoj državi Washington, a po riječima predstavnika ovog doma, preminuo je prošle sedmice, javio je Reuters.

Predstavnik ove ustanove odbio je da saopći detalje o njegovoj smrti, a komentare su odbili da daju i Egnerov advokat Robert Gibbs i zvaničnici u američkom ministarstvu pravde u Washingtonu.

Egner je porijeklom Nijemac, rođen u Jugoslaviji, koji je u Sjedinjene Države došao 1960. godine, a državljanstvo je dobio nakon šest godina.

Srbija je u aprilu prošle godine izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje i zvanično je zatražila njegovo izručenje 28. novembra.

Egner je priznao da je pripadao sigurnosnoj nacističkoj jedinici, ali je negirao da je počinio ratne zločine.

Američko ministarstvo pravde zatražilo je od federalnog suda da mu oduzme američko državljanstvo na osnovu dokaza o ulozi koju je imao kao pripadnik nacističke jedinice, koja je između 1941. i 1943. godine učestvovala u masovnom ubistvu više od 17.000 srpskih civila, pretežno Jevreja, Roma i političkih protivnika.

Suđenje je trebalo da počne 22. februara.

Egner se nalazio na spisku Centra Simon Wiesenthal iz Los Angelesa kao jedan od najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca za koje se znalo da žive u SAD-u.