|

U Jerusalemu se okupli učesnici "slučaja Eichman"

U Jerusalemu se okupli učesnici "slučaja Eichman"
0
F
FENA
27.1.2011. u 20:50
14
komentara
0

dijeljenja
U Jerusalemu se okupli učesnici "slučaja Eichman"
Pola stoljeća nakon što je nacistički zločinac Adolf Eichman izveden pred lice pravde, na mjestu gdje mu je izrečena presuda u Jerusalemu u četvrtak su se okupili ljudi koji su ga uhvatili, vodili istragu i sudili mu.
Okupljanje je upriličeno povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u kome je u Drugom svjetskom ratu ubijeno šest miliona Jevreja, od kojih su mnogi stradali prema Eichmanovom planu da se likvidira čitava jevrejska populacija u Evropi, prenosi AP.

Za vrijeme suđenja 1961. godine, nakon što su ga agenti Mossada uhvatili u Buenos Airesu, zločinac je sjedio u neprobojnoj staklenoj kabini i smireno slušao svjedočenja onih koji su preživjeli holokaust.

Sve do tada mnogi Izraelci su na preživjele gledali kao slabe žrtve, dok nisu čuli potresna javna svjedočenja onih koji su izbjegli smrt, iako izloženi ekstremnoj torturi.

Penzionisani policijski detektiv Menahem Resh, koji je bio među onima koji su ispitivali zločinca, rekao je da je suđenje pokazalo šta se stvarno dogodilo jevrejskom narodu.

U četvrtak su se okupili ostarjeli špijuni, policijski detektivi, advokati i svjedoci koji su igrali ulogu u suđenju.

Agenti koji su uhvatili Eichmana već su duboko zagazili u osamdesete godine.

Jedan od onih koji je svjedočio, Avraham Aviel (82), istakao je da je sjećanje veoma važno za jevrejski narod, izrazivši zadovoljstvo što je bio svjedok.

Aviel je preživio streljanje u Poljskoj.

- Suđenje je podsjećanje na prošlost i može da služi kao primjer da se spriječe tragedije u budućnosti, rekao je Aviel.

Eichman je bio zamjenik Adolfa Hitlera i poznat kao arhitekta holokausta zbog svoje uloge u koordiniranju politike genocida.

Poslije rata pobjegao je u Argentinu, a uhvaćen je maja 1960. godine nakon dugotrajnog posmatranja.

Operacijom je rukovdio Raffi Eytan koji je podsjetio kako je s drugim agentima ugurao Eichmana u automobil i odveo ga u sigurnu kuću. Sjedeći na zadnjem sjedištu Eytan je provjeravao da li na tijelu Eichmana ima ožiljaka od slova SS.

Poslije šest dana Eichman je avionom El Al izraelske nacionalne aviokompanije prebačen u Izrael.

Eichman je proglašen krivim po 15 tačaka optužnice, uključujući zločine protiv čovječnosti i zločine protiv jevrejskog naroda. Obješen je poslije godinu dana provedenih u izraelskom zatvoru.

To je jedini put kada je u Izraelu izvršena smrtna kazna.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...