Svjetski jevrejski kongres
0

Od SAD-a se traži izručenje nacističkog ratnog zločinca Srbiji

FENA
Svjetski jevrejski kongres (WJC) zatražio je u utorak od Sjedinjenih Država da što prije Srbiji izruče čile Srbiji naturaliziranog američkog državljanina osumnjičenog za službu u nacističkoj jedinici u Drugom svjetskom ratu koja je ubila 17.000 osoba.

"Optužbe protiv 88-godišnjeg Petera Egnera, koji živi u penzionerskoj zajednici u blizini Seattlea, "tako su jezive da se više ne smije gubiti vrijeme", navodi WJC u saopćenju koje je dostavila AP-u.

"Ne samo Jevrejska zajednica u Srbiji, nego Jevreji širom svijeta očekuju da se sudi nacističkim ratnim zločincima i da budu privedeni pravdi, bez obzira na njihovu dob", izjavio je predsjedsnik WJC-a Ronald S. Lauder.

Srbija je prošlog mjeseca i zvanično zatražila od SAD-a da izruče Egnera radi suđenja za genocid.

Egner je rođen u Jugoslaviji, ali je emigrirao u SAD i dobio je američko državljanstvo šest godina kasnije. Američko ministarstvo pravde podnijelo je zahtjev sudu 2008. kako bi se Egneru oduzelo državljanstvo, što bi otvorilo put za njegovo izručenje.

U optužbama se navodi da je Egner služio kao stražar u sigurnosnoj policiji i službi sigurnosti koje su tada bile pod nacističkom kontrolom u Beogradu - tada dijelu Jugoslavije - od aprila 1941 do septembra 1943. Egner nije zaobišao tu informaciju kada se prijavljivao za američko državljanstvo ali je lažno tvrdio da je služio u njemačkoj vojsci kao pješadijski narednik, i dobio je američko državljanstvo 1966. godine.

Egner je negirao da je znao bilo šta o Einsatzgruppe koja je proganjala Jevreje, političke zatvorenike i ostale protivnike Trećeg Reicha nakon Hitlerovog napada na Sovjetski Savez u ranim 1940-im.

Američko ministarstvo pravde je, pozivajući se na nacističke dokumente iz jeseni 1941. godine, saopćilo da je Egnerova jedinica ubila 11.164 ljudi - većinom srbijanskih Jevreja, komunista i Roma. Također se navodi da je početkom 1942. jedinica ubila 6.280 srbijanskih Jevrejki i jevrejske djece koji su bili zatvorenici u logoru Semlin. Iz dana u dan te žene i djeca odvođeni su iz logora u posebno dizajnirani kombi, gdje su ubijani ispuštanjem ugljen monoksida.

Srpski tužilac za ratne zločine izjavio je kako želi da se Egneru sudi u Srbiji. Centar Simon Wiesenthal također je ohrabrio Srbiju da sudi Egneru i još dvojici navodnih nacista iz te zemlje.