Libija
0

Ultimatum vođe pobunjenika Gadafijevim pristalicama

FENA
Mustafa Abdeldžalil
Mustafa Abdeldžalil
Vođa libijskih pobunjenika uputio je u utorak ultimatum, koji ističe u subotu, pristalicama Muamera Gadafija u posljednjim uporištima režima, među kojim je Sirt, da se predaju ili će biti izloženi vojnim operacijama.

Šef Nacionalnog tranzicijskog vijeća Mustafa Abdeldžalil kazao je na konferenciji za štampu u Bengaziju da su u toku pregovori sa zvaničnicima tih gradova, posebno Sirta, ako bi pokušali dobiti njihovu predaju bez borbe.

"Mi smo za sve inicijative koje će omogućiti da se dođe do mirnog rješenja, ali bi se ovo moglo završiti vojnim operacijama", kazao je on izrazivši nadu "da neće biti potrebe za silom".

Abdeldžalil je kazao da se ultimatum odnosi na grad Syrt, 360 kilometara istočno od Tripolija, na mjesto Bani Walid, na jugoistoku Tripolija i na Južnu regiju.

Nacionalno tranzicijsko vijeće već nekoliko dana saopćava kako se vode pregovori između pobunjenika i plemenskih vođa da pobunjenici mirno uđu u rodno mjesto pukovnika Gadafija, što do sada nisu uspjeli.

Obruč se polako steže oko Sirta, priobalnog grada sa 120.000 stanovnika, jer su pobunjenici napredovali dvadesetak kilometara na istok.

Stanje je bilo mirno u utorak ujutro na frontu istočno od Sirta, u središnjem dijelu Libije, gdje pobunjenici i dalje dobivaju pojačanje.